Tipy, ako si uľahčiť život na internáte

Takmer každý študent určitú časť svojho života prežíva na internáte. Niekto si na nový domov zvykne hneď, niekomu to trvá dlhšie.
Takmer každý študent určitú časť svojho života prežíva na internáte. Niekto si na nový domov zvykne hneď, niekomu to trvá dlhšie. / Foto: Bigstock

Aj tohto roku práve teraz začína množstvo študentov bývať na internáte. Niekto si na nový domov zvykne hneď, niekomu to trvá dlhšie. Niekoľko nasledujúcich rád vám možno pomôže prekonať nepríjemné chvíle na internáte.

 

Na internát si zoberte pár vecí z domu

Možno máte obľúbenú plyšovú hračku z detstva alebo malý vankúšik. Zoberte si ich so sebou na internát. Keď vám bude počas prvých dní na internáte smutno, určite vám zlepšia náladu. Taktiež si zoberte vlastné obliečky na vankúš a periny či obľúbenú rastlinku v črepníku. Toto všetko vám dokáže vykúzliť domov v internátnej izbe. Samozrejmosťou je určite aj vlastný tanier, hrnček a príbor. Nezabudnite i na fotografie svojich blízkych a  domácich zvierat. Položte si ich na nočný stolík, aby ste ich mali stále na očiach. Dobrou pomôckou je aj maska na oči, štuple do uší, aby sa vám v prípade potreby ľahšie zaspávalo. A nebojte sa, dni rýchlo ubiehajú, víkend príde vždy rýchlo a vy opäť budete doma. Zo začiatku sa budete tešiť domov každý víkend. Neskôr si na internátny život zvyknete, pribudne aj množstvo učenia a vy sa možno nedostanete domov každý víkend. Ale nezúfajte, ešte sú tu sviatky a prázdniny.

 

Snažte sa byť milí a komunikatívni

Všímajte si ľudí, ktorých stretávate na internáte. Spýtajte sa ich, aký odbor študujú a ako sa volajú. Možno zistíte, že s niektorými máte ďalšie spoločné záujmy a s ďalšími sa možno budete po čase spoločne učiť. Môžete si niekoho pozvať aj na izbu, uvariť mu čaj alebo kávu. Poznať spolužiakov nie je nikdy na škodu. Hlavne v prípade, keď budete potrebovať vysvetliť nejaké učivo alebo pomôcť s nejakou úlohou. Mať kontakty vo vyšších ročníkoch je nespornou výhodou. Budete mať informácie z prvej ruky o profesoroch, predmetoch ktoré budete mať budúci rok a dozviete sa, aké bývajú skúšky, zápočty, poprípade ich zadania atď.

 

Dobré vzťahy so spolubývajúcimi

So spolubývajúcimi by ste si mali na začiatku dohodnúť určité pravidlá, ktoré budete následne dodržiavať. Napríklad, ak sa nejaká potravina pokazí v chladničke, to je jedno koho, automaticky ju vyhodíte. Bude tiež potrebné si rozvrhnúť upratovanie kúpeľne, wc, podlahy, vynášanie smetí a iné. Určte si aj pravidlá pri učení. Dohodnite sa, kedy  spolubývajúci môže mať pustenú nahlas hudbu, telku alebo sa chce rozprávať. Jednoducho mu povedzte, že sa naozaj potrebujete pripravovať do školy. Môžete sa s ním porozprávať neskôr a hudbu si môže pustiť cez slúchadlá. Môže sa však stať, že vaši susedia nebudú ohľaduplní. V tom prípade, v rámci zachovania dobrých vzťahov, je vhodné, ak začnete problémy riešiť najprv osobne. Ak to nepôjde takto, tak až potom sa môžete obrátiť na kompetentné orgány.

 

Malá nástenka

Na izbe budete viacerí a nie vždy budete všetci naraz v rovnakom čase v izbe. Najlepší spôsob ako si odovzdávať odkazy, je ich pripínať na nástenku. Môžete sa takto dohodnúť na nejakej spoločnej akcii, na tom, čo je potrebné nakúpiť, upratať a podobne.

 

Zakryte výhľad z okna, ak nezodpovedá vašim predstavám

Nie každý pohľad z okna je nádherný. A niekedy práve takýto pohľad sprevádza naše učenie a často spôsobuje i to, že sa nemôžeme vôbec sústrediť. Ak vás pohľad z okna rozptyľuje a spôsobuje vašu nesústredenosť, na spodnú tretinu okna prilepte nejaký papier alebo plagát s výhľadom na hory či more. Môžete využiť aj tónovacie fólie do auta, ktoré výhľad schovajú, ale zároveň prepustia svetlo.

 

Buďte minimalisti

Internátne izby sú malé a vy sa do nich musíte zmestiť aj štyria. Kupujte naozaj len veľmi potrebné veci. Vytvorte si jednoduché úložné priestory.Využívajte škatule z topánok, úzky regál si postavte priamo na pisací stôl. Využívajte vešiaky. Dajte si ich na skrine či dvere. Môžete si na ne vešať nielen oblečenie, ale aj fény, kulmy, žehličky na vlasy a podobne. Nemusíte kupovať drahé čistiace prostriedky. Pomôcť vám môže obyčajná soľ, ktorá odstraňuje mastnotu, vodný kameň aj zápach. Upchatý odtok vyčistíte octom a dosku na záchode i citrónovou šťavou. Kola vám pomôže vyčistiť záchod, okná, fľaky a čokoľvek iné.

 

Kúpte si deku

Krásna deka dokáže premeniť obyčajnú posteľ na gauč za niekoľko sekúnd. A keď bude v zime mrznúť, akoby ste našli ďalšiu perinu navyše. V lete sa zase môžete na deke učiť v parku.

 

Ako uchrániť jedlo v spoločnej chladničke?

Možno budete mať spoločnú chladničku na poschodí a možno sa bojíte, že vám vaše jedlo niekto zje. Dávajte si ho do sáčkov, na ktoré si nalepíte svoje meno. Ak to nepomôže, dajte si jedlo do farebných nádob, do ktorých nevidno a ťažko sa otvárajú. Prípadný zlodej nebude mať čas na to, aby sa pokúšal nádobu otvoriť a možno nechá vaše jedlo nepovšimnuté. V zime si môžete vešať potraviny v igelitke na okno.

Zdieľať na facebooku