Nemáte životný plán? Je to OK, hovorí Mithila Palkar

Mithila Palkar
Mithila Palkar / Zdroj:IANS

Nemať životný plán nemusí znamenať pohromu.

 

Väčšina z nás má životný plán, alebo minimálne sny, ktoré sa snažíme dosiahnuť. Avšak väčšina z nás však svoje sny nikdy nedosiahne. Mnoho ľudí, na ceste za svojimi snami, stretne v živote niečo iné, čo ich začne baviť, a potom zmenia svoje sny. Životné plány sa zmenia v momente, ako sa nájdeme v novej aktivite. Kvôli ľuďom, ktorých milujeme, sa dokážeme presťahovať aj na opačný koniec zeme. A mnohé životné plány, ktoré sme mali predtým, nie sú viac relevantné, pretože ich nahradí niečo iné, v danej chvíli dôležitejšie.

O tom, ako je OK nemať životný plán rozpráva vo svojom TED Talku aj Mithila Palkar, herečka a speváčka, ktorú mnoho ľudí pozná vďaka jej vlastnej verzii populárneho „cup song“ od Anny Kendrick, či zo seriálov Girl in the City či Little Things.

 

Nie vždy vyjde všetko podľa plánu

Mithila hovorí, že je vporiadku nemať plán. Sama nemala plán, ale len vášeň, ktorú sa rozhodla nasledovať, až všetko do seba postupne zapadlo. Keď mala 5 rokov, jej rodina ju podporovala v tom, aby spievala a tancovala, a uvedomila si, že ju baví zabávať ľudí. Jej plánom však bolo vyrásť, ísť na vysokú školu, nájsť si prácu. Rozhodla sa študovať masmédiá. Popri škole pracovala ako dobrovoľník v divadle, a bola súčasťou divadelného festivalu pre mladých. Tento festival bol však zlomovým bodom v jej živote, pretože si počas vystúpenia uvedomila, že presne toto je to, čo chce v živote robiť. 

 

Pod kontrolou nemáte výsledok, ale váš výkon áno

Možno nemôžete kontrolovať to, ktorú prácu získate, ale môžete kontrolovať to, aký výkon v nej podáte. A váš výkon by mal byť vždy najlepší, akého ste schopní. Každí odmietnutie či sklamanie môžete pretaviť do lekcie. Nielenže sa môžete veľa naučiť, ale pomôže vám to vybudovať si odolnosť. Je veľmi ľahké vzdať sa po tom, čo sa sklameme a niečo nevyjde podľa našich predstáv. Mithila však tvrdí, že by sme sa nemali vzdávať: „Je jednoduché vzdať sa, ak zlyháme, ale ak zlyháme niekoľkokrát, zakaždým je to jednoduchšie.“ Musíte si vedieť nájsť alternatívu, ako získať to, čo chcete.

 

Niekedy vám zmení život niečo úplne nečakané

Nikdy neviete, čo bude zlomovým bodom vo vašom živote. Môže to byť výlet do zahraničia, inšpiratívna osoba, ktorú stretnete, alebo kniha, ktorú čítate. Pre Mithilu to bolo dobrovoľníctvo a jedna pesnička, ktorú spontánne nahrala na Youtube, a získala na popularite.
Už odmalička sme nútení vybrať si, čo chceme neskôr v živote robiť, aj keď nemáme ani tušenia. Tomuto rozhodnutiu potom mnoho ľudí podriadi svoj život. Avšak je úplne normálne, ak si jednoducho neviete vybrať. Môžete experimentovať s tým, čo vás zaujíma, a vybrať si neskôr. Nie všetci máme presne vytýčenú cestu, po ktorej kráčame. A každý máme tú životnú cestu inú.

Albert Einstein raz povedal: „Ak budete súdiť rybu podľa jej schopnosti vyliezť na strom, budete si doživotne myslieť, že je hlúpa.“ Rovnako to platí aj pre ľudí. Každý z nás je iný, má iné schopnosti, a je dobrý v niečom inom. Možno vaši súrodenci vedia kresliť, a keď kreslíte vy, ani domček a stromček nemajú s realitou nič spoločné. Nemusíte sa snažiť spraviť šťastným niekoho iného, ale dôležité je, aby ste boli vy sami šťastní. Naučte sa využiť aj náhody vo váš prospech, pretože nikdy neviete, čo bude tou náhodou, ktorá zmení váš život.

 

Nemať plán má svoje výhody

Ak nebudete mať životný plán, veľa toho aj získate. Ocitnete sa v situáciách, v ktorých by ste sa inak neocitli, na miestach, kde by ste inak neboli s ľuďmi, ktorých by ste inak nestretli.

 

Musíte sa snažiť viac

Ak neviete, čo bude vaším ďalším krokom, jednoducho to znamená, že sa musíte snažiť viac. Hľadanie si práce v meste či v krajine, v ktorej nežijete, je náročnejšie, ako keby ste to robili doma. Naučíte sa však, že aj to zdanlivo nemožné, je vlastne možné.

 

Prekonáte nepohodlné situácie

Väčšina ľudí nerada vychádza zo svojej komfortnej bublinky. Avšak ak nebudete mať životný plán, väčšinou sa ocitnete v nečakaných situáciách. A nie všetky z nich budú príjemné. Avšak ak zvládnete aj tie nepríjemné situácie, naučíte sa vyťažiť z nich čo najviac. Nikdy nebude nič perfektné, a život je o tom, aby sme vedeli tancovať aj v daždi a vedeli si ho užiť, aj keď to nie je jednoduché.

 

Naučíte sa žiť v danom momente

Je ľudské premýšľať o tom, aký bude náš ďalší krok. Chceme sa cítiť isto a bezpečne. Nevedieť, čo nás čaká za ďalším rohom môže byť veľmi stresujúce a navodiť nám pocit úzkosti. Avšak žiť život bez pevne napísaného plánu vás naučí žiť v danom momente, užiť si to, čo je teraz, a nezamýšľať sa nad tým, čo bude neskôr. Môžete sa cítiť úplne strateno a tak, že neviete, čo vlastne chcete. Avšak možno práve to sú tie momenty, ktoré si budete pamätať za niekoľko rokov, pretože ste boli vtedy plne prítomný v danom momente.

 

Spoznáte sami seba

Je ťažké žiť, ak neviete, čo bude vaším ďalším krokom. Avšak vďaka tomu dokážete spoznať sami seba. Budete vedieť, ako reagujete v nečakaných situáciách, zistíte, že vlastne k životu nepotrebujete až tak veľa. Budete vedieť, čo je pre vás dôležité, a na čom vám naopak vôbec nezáleží.

 


Zdroj: youtube.com, huffpost.com
Zdieľať na facebooku