Ľudia, ktorí meškajú, sú veční optimisti

  Foto: Unsplash

Patríte medzi tých ľudí, ktorí chodia vždy a všade neskoro? Napriek tomu, že je to nepríjemné, neustále meškanie má vraj aj zopár benefitov.

 

Je vašou typickou sms správou „prepáč, chvíľu meškám.“? Nezáleží na tom, ako veľmi sa snažíte, vždy meškáte, a všetkým okolo vás to lezie na nervy? Ak patríte do tejto skupiny, nezúfajte. Napriek tomu, že neustále meškanie môže byť otravné, na základe zistení z viacerých výskumov to vlastne nemusí byť až také negatívum.

 

Meškajúci ľudia sú optimisti

Ľudia, ktorí meškajú, majú vraj väčšinou pozitívny pohľad na svet. Skutočne si myslia, že dokážu splniť všetko, čo majú na svojom zozname, a ešte sa aj dostať niekam včas. Hoci meškanie samo o sebe nie je to najlepšie, čo možno zaradiť do svojho každodenného života, myslenie nedochvíľnych ľudí by si mohla osvojiť väčšina z nás. Diana DeLonzorová, autorka Never be late again, o meškajúcich ľuďoch tvrdí: „Ľudia majú tendenciu byť optimisti a nebyť realistami. Dokážu si zapamätať ten jeden deň pred mnohými rokmi, kedy skutočne dokázali všetky tieto úlohy spraviť v rámci jednej hodiny, a zabudnú všetky ostatné dni, kedy im to trvalo omnoho dlhšie.“

 

Optimistické myslenie samo o sebe je dôležité

Ľudia, ktorí nikdy nemeškajú, sú omnoho menej optimistickí. Je to škoda, pretože práve pozitívne myslenie aj samo o sebe prináša v dlhodobom horizonte viacero benefitov. Harvard Health Publishing píše, že optimizmus pomáha ľudom vyrovnať sa s chorobami a rýchlejšie sa zotaviť po operáciách. „Ešte obdivuhodnejší je vplyv pozitívneho pohľadu na život na celkové zdravie a to, ako dlho človek žije. Výskum nám hovorí, že ak je človek už na začiatku života optimistický, je možné predpovedať mu lepšie zdravie a nižšie riziko úmrtnosti po dobu 15 až 40 rokov.“

Ľudia, ktorí stále meškajú, sú tí, ktorí majú menej stresu, sú vyrovnanejší, a menej ich trápia deadliny. Southern Living napísal, že táto celková pohoda optimistov vedie k tomu, že majú nižší krvný tlak, lepší kardiovaskulárny obeh, nižšie riziko mŕtvice a ešte aj nižšiu šancu, že budú trpieť depresiou. Všetky tieto faktory spolu vedú k šťastnejšiemu a zdravšiemu životu.

 

Mali by sme teda všetci všade meškať? Pointou nie je to, že by sme sa mali pestať zaujímať o čas. Meškanie do 10 minút je akceptovateľné, no dlhšie meškanie vyvolá často v druhých voči vám negatívne pocity. To, čo by ste si z tohto článku mali odniesť nie je meškanie, ale optimistický pohľad na život.

Zdieľať na facebooku