Čím ťa môže obohatiť obyčajná letná brigáda?

Letné brigády majú zmysel.
Letné brigády majú zmysel. / Foto: Bigstock

Letná brigáda ti ponúkne omnoho viac, ako len peniaze na dovolenku s kamarátmi či na nový mobil. Čím ťa môže prekvapiť?


Patríš medzi tých, ktorí letnú brigádu mali, či už z vlastnej vôle alebo z donútenia rodičov? Alebo si strávil celé leto sladkým nič nerobením, návštevami kúpaliska alebo hraním hier na počítači? Zvažuješ letnú brigádu aj počas budúceho leta?

Práca počas leta môže byť otrava, veď po náročnom školskom roku a mesiacoch plných učenia sa a obmedzenej zábavy by si každý najradšej leto užil. No letná brigáda nie je len nevyhnutné zlo, s ktorým sa stretávaš mesiac či dva v roku. V skutočnosti ti môže ponúknuť veľa výhod.

 

1 | Extra peniaze

Najväčším a najviac viditeľným benefitom je, samozrejme, vlastný príjem. Nebude to pravdepodobne veľa, keďže začínaš odspodu kariérneho rebríčka a jedná sa o prácu, ktorú by mohla robiť väčšina ľudí. Záleží len od množstva tvojich odpracovaných hodín. Postupom času si z aj obyčajnej letnej brigády dokážeš našetriť slušný obnos peňazí, ísť na dovolenku, kúpiť si nový mobil, alebo si ušetriť na vysokoškolský život.

 

2 | Naučíš sa nové veci

Nezáleží od toho, čo robíš, určite sa naučíš niečo nové. Či sa už jedná o prácu s pokladňou, so zákazníkmi, alebo ako vybalansovať naraz viac taniere na jednej ruke. Možno nemajú nič spoločné s tým, čo chceš robiť počas svojej budúcej kariéry,  ale nikdy nevieš, kedy sa ti budú hodiť. Aj tie najviac náhodné schopnosti ti môžu pomôcť získať v budúcnosti ďalšiu a lepšiu prácu.

 

3 | Získaš pracovnú skúsenosť

Tvoja práca môže byť akokoľvek nudná a môže ti pripadať zbytočná. Ale stále máš pracovnú skúsenosť, ktorá sa ti po ukončení školy bude hodiť, najmä pri hľadaní ďalšej práce. Prvou prácou začína iný život, počas ktorého sa stále učíš, najmä to, ako manažovať svoj čas, fungovať v tíme, dokončiť zadanú úlohu načas. Môžeš mať akékoľvek iné schopnosti alebo vzdelanie, pokiaľ sa nenaučíš tieto základné veci, nebudeš veľmi dobrý zamestnanec. Avšak čím skôr ich získaš, tým skôr z teba môže byť výborný zamestnanec. Zo začiatku robia všetci chyby, ktoré po rokoch pracovných skúseností nikdy neurobia. Práve preto sa zamestnávatelia zdráhajú pri prijímaní zamestnancov, ktorí nikdy predtým nepracovali. Ak si nevieš nájsť platenú pozíciu, ale nechceš ukončiť strednú školu s prázdnym životopisom, môžeš sa zapojiť do dobrovoľníckych aktivít, ktoré ti tiež dajú časť potrebných skúseností na úspešné nájdenie si práce.

 

4 | Zistíš, čo chceš, a čo nechceš

Je bežné, ak tvoja letná brigáda nemá nič spoločné s prácou, ktorú chceš neskôr vykonávať. Ak je tvoja letná brigáda to isté, ako tvoja očakávaná práca po škole, aspoň budeš vedieť, či je to skutočne to, čo chceš robiť. Pokiaľ však nie, môžeš premýšľať o rôznych veciach, ktoré si počas brigády musel robiť, a čo asi môžu mať spoločné, alebo nakoľko sa podobajú tomu, čo ťa čaká po škole. Páčilo sa ti to? Alebo máš z daných činností nočné mory? Po ukončení letnej brigády budeš vedieť, či ti vyhovuje určitý level zodpovednosti, či rád pracuješ s ľuďmi, alebo skutočne nenávidíš počítačové programy. Na základe týchto skúseností si môžeš upresniť svoju vysnívanú prácu.

 

5 | Získaš sebavedomie a istotu

Študenti, ktorí počas školy majú brigády, sú na tom lepšie ako študenti so žiadnymi pracovnými skúsenosťami. Jednou z kľúčových vlastností, ktorá sa zlepší brigádujúcim stredoškolákom či vysokoškolákom je istota. Koniec koncov, istota je aj o schopnosti spoľahnúť sa sám na seba. Na to, aby si si vedel vybudovať sebavedomie a istotu potrebuješ byť v neznámym prostredí, prežiť, a zažiariť. Nezáleží od toho, ako jednoducho tvoja letná brigáda vyzerá, stále si v neznámym prostredí, kde sa musíš naučiť veľa nového, napríklad aj to, ako sa vyrovnať s nepríjemným šéfom či zvládnuť nepriateľského kolegu.

 

6 | Lepší time management

Ničnerobenie počas celého leta je skvelý relax, ale tvojej schopnosti manažovať svoj čas to veľmi nepomôže. Avšak pracovanie áno. Schopnosť dobrého time managementu je zároveň schopnosť, ktorú si so sebou ponesieš celý život. Potrebuješ vedieť, čo je pre teba dôležité, ako si stanoviť priority, čo potrebuješ v daný deň spraviť a najmä ako spraviť všetko v tom čase, ktorý máš dostupný počas niekoľkých hodín. Manažovať svoj čas sa z knihy nenaučíš, ani počas voľného leta. Naučíš sa to iba na vlastných chybách a úspechoch, keď budeš mať toho skutočne veľa.

 

7 | Rozšíriš si svoj sociálny okruh

Je možné, že veľa času stráviš so svojimi rovesníkmi, avšak okrem toho stretneš veľmi veľa ľudí. Je to dobré pre tvoje kamarátstva a tvoje kontakty, pretože hocikto z nich ti môže neskôr pomôcť s tvojou ďalšou kariérou. Keďže však stretneš množstvo rovesníkov, je možné, že niektorí z nich sa stanú tvojimi najlepšími kamarátmi. Rovnako je však možné, že stretneš niekoho, s kým si až tak nesadneš, či už to bude otravný kolega alebo zákazník. Napriek tomu, že môže byť ťažšie s týmito ľuďmi vyjsť, v budúcnom zamestnaní sa stane to isté, takže už budeš vedieť, ako to zvládnuť lepšie.

 

8 | Naučíš sa byť samostatný

Jednou z najväčších výhod je samostatnosť, a to nielen tá finančná. Budeš zodpovedný za zvládnutie svojich povinností. Brigádnici sú niekedy vnímaní ako plnohodnotní členovia tímu, takže nebude pri tebe neustále niekto, kto ťa bude viesť za ručičku a hovoriť ti, čo máš robiť.

Zdieľať na facebooku