Máte veľa vášní a záujmov? Možno patríte k multipotenciálnym ľuďom

  Zdroj: Pexels

Ľudia, ktorí majú veľa záujmov a nevedia sa špecializovať na jednu vec, nemusia v tejto svojej črte vidieť len problém.

 

Čím chceš byť, keď vyrastieš? Koľkokrát ste sa vy niekoho spýtali túto otázku? Alebo sa to niekto spýtal vás? Často táto otázka prichádza vo veľmi nízkom veku, už od troch do piatich rokov. Zároveň je to však aj otázka, ktorá dokáže spôsobiť reálnu úzkosť.

Emilie Wapnick sama o sebe tvrdí, že nikdy na túto otázku nevedela odpovedať. Emilie je spisovateľka, umelkyňa a kariérny coach. Verí v myšlienku ľudí s multipotenciálom. Ľudí, ktorí majú počas života viacero rôznych záujmov a rôzne zamestnania. Presne o tejto téme rozprávala aj na konferencii TEDxBend.

 

Keď problémom nie sú žiadne záujmy, ale príliš veľa záujmov

Emilie osobne nikdy nepovažovala za problém, že má málo záujmov. Práve naopak, mala ich príliš mnoho. Na strednej škole mala rada angličtinu, matematiku a umenie, hrala na gitaru v punkovej kapele a budovala webstránky. Keď diverzita jej záujmov pokračovala aj po ukončení strednej školy, všimla si určitý vzor. Ako ľahko sa pre niečo nadchne, celá sa do danej oblasti ponorí, stane sa v tom dobrá a v určitom bode ju to úplne prestane baviť. Zvyčajne sa snažila vydržať, pretože už investovala veľa času, energie či peňazí, avšak nuda bola  silnejšia. Mala pocit, že daná aktivita už viac pre ňu nie je výzvou. Za chvíľku sa začala zaujímať o niečo úplne rozdielne, avšak vždy s rovnakým koncom, kedy ju aj nová aktivita začala nudiť. Nevedela, ako žiadny zo svojich záujmov pretaviť do skutočnej kariéry, pretože si myslela, že si bude musieť vybrať len jednu vec a potlačiť svoje ostatné vášne. Zároveň sa však bála, že s ňou nie je niečo v poriadku, že sa bojí záväzkov alebo sa snaží sabotovať svoj vlastný úspech.

 

Veciam pripisujeme význam na základe kultúry

To, čo nie je normálne alebo zlé, sa učíme vďaka kultúre. Keď má dieťa päť rokov, nikoho skutočne nezaujíma, čo chce byť, až vyrastie. Preto medzi bežné odpovede detí patrí astronaut, smetiar, balerína či pirát. Avšak túto istú otázku dostávajú deti aj keď vyrastajú. Až v určitom bode aj táto, navonok nevinná otázka, začne byť veľkým strašiakom. Zároveň je deťom často povedané, že si musia vybrať len jednu vec, ktorá bude ich osudom. Musia zistiť, čo tá vec je, a venovať jej celý svoj život. Napriek tomu však existuje mnoho ľudí, ktorí majú viac ako jednu profesionálnu kariéru.

 

Zdroj: Pexels

 

Multipotenciálnosť môže byť prekážkou, avšak prináša aj určité výhody

Ľudí, ktorí majú viacero záujmov, Emilie nazýva multipotenciálnymi. Multipotenciálnosť môže byť vnímaná ako prekážka, ktorú je nutné prekonať. Avšak táto vlastnosť so sebou nepochybne prináša aj viaceré benefity.

 

Prvou výhodou je syntéza myšlienok, kedy sa dve alebo viac rozdielnych oblastí spoja a vytvoria niečo nové. Sha Hwang a Rachel Binx mali medzi svojimi záujmami kartografiu, vizualizáciu dát, cestovanie, matematiku a dizajn. Spolu vytvorili spoločnosť Meshu, ktorá tvorí na mieru šperky inšpirované geografiou. Tento nápad vznikol vďaka tomu, že Sha a Rachel dokázali prepojiť svoje rozdielne záujmy. Inovácie sú o spájaní a tvorení nových myšlienok. Práve vďaka multipotenciálu je pre týchto ľudí jednoduchšie prísť unikátnymi nápadmi.

 

Druhou výhodou je rýchlosť učenia. Keď sa multipotenciál začne o niečo zaujímať, berie to vážne. Je zvyknutý začínať odznova a neprekáža mu to. Pozoruje všetko okolo seba, nebojí sa skúšať nové veci ani vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Mnoho schopností je však možné preniesť z jednej oblasti do druhej, a práve vďaka tomuto človek nezačína úplne od začiatku. Vedomosti a schopnosti, ktoré získame v jednej oblasti, je možné využiť v iných oblastiach, aj keď možno nie úplne tradičným spôsobom.

 

Treťou super schopnosťou  multipotenciálov je adaptabilita. Dokážu sa jednoducho adaptovať do danej situácie a keď ich hodíte do vody, plávajú. Abe Cajudo je digitálny riaditeľ, webový dizajnér, Kickstarter konzultant, niekedy je však aj učiteľ alebo James Bond. Jeho adaptabilita mu dovoľuje zobrať na seba rozdielne role, v závislosti od požiadaviek jeho klientov. Podľa magazínu Fast Company je práve adaptabilita tou najdôležitejšou schopnosťou v 21. storočí. Svet okolo nás sa vyvíja rýchlo a nepredvídateľne, preto sa spoločnosti aj jedinci musia vedieť adaptovať týmto zmenám.

 

Nie je nič zlé na tom, ak je človek špecialista

Všetky tieto vlastnosti je však možné stratiť, ak sa človek až príliš sústredí iba na jednu vec. Cieľom spoločnosti by nemalo byť potláčanie potenciálu multipotenciálnych ľudí, ale podporiť ich, aby boli sami sebou. Svet potrebuje ľudí, ktorí dokážu prísť s kreatívnymi riešeniami komplexných problémov.

Niektorí ľudia však už odmalička vedia, čo chcú v živote robiť. A na tom nie je nič zlé. Tie najlepšie pracovné tímy sa skladajú z mixu špecialistov a multipotenciálnych ľudí. Špecialista danú problematiku skutočne ovláda a implementuje nápady, zatiaľ čo multipotenciálny jedinec môže aplikovať širšie vedomosti. Takíto ľudia sú však často podporovaní, aby sa stali špecialistami.

Nezávisle od toho, do ktorej kategórie ľudí patríte vy, nebojte sa byť sami sebou. Pretože iba tak dokážete odviesť skutočne dobrú prácu. Ak máte pocit, že ste multipotenciál, sledujte svoje vášne a záujmy. Budete šťastnejší, spokojnejší a váš život bude autentickejší. Svet vás presne takých potrebuje.

 

Zdieľať na facebooku