Prešov: Na podujatí hackaton sa zúčastnilo 11 súťažných tímov

  Foto: FB

Prešov 10. septembra (TASR) - Študenti, mladé talenty, IT odborníci a nadšenci inovácií sa v Prešove v uplynulých dňoch stretli na druhom ročníku hackatonu s názvom Digitálny občan. Cieľom bolo vytvoriť koncept digitálnej mestskej identity pre poskytovanie digitálnych služieb a participáciu obyvateľov mesta Prešov. Ide o aktivitu projektu Hacknime.to z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Celkovo sa na podujatí zúčastnilo 11 súťažných tímov. TASR o tom za organizátorov informoval Michal Krajčír.
        

"Veľakrát som videl a zažil, že informatizácia dokázala posúvať spoločnosti, v tomto prípade mám na mysli obchodné spoločnosti, vpred. Mojím snom je, aby sme niečo podobné dosiahli aj v rámci nášho spoločenstva ľudí - obyvateľov mesta Prešov," zhodnotil primátor mesta František Oľha
        

Na hackathone Digitálny občan, ktorý je financovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR, sa zúčastnilo 44 hekerov, ktorí vytvorili 11 súťažných tímov. Odborná porota vybral a ocenila tri výherné riešenia. Na hlasovaní sa mohli zúčastniť aj diváci.
       

 Tím Noove, ktorý obsadil v Prešove prvé miesto, vytvoril aplikáciu s názvom Digitálny Prešov. Občanom umožňuje jednoducho nahlasovať mestské problémy a podávať návrhy. Využíva gamifikáciu na zvýšenie angažovanosti a umelú inteligenciu na rýchle spracovanie podnetov. Cieľom je zefektívniť komunikáciu medzi občanmi a úradmi a podporiť participatívne plánovanie.
        

Na druhom mieste skončil tím Lwíčkovci. Je členovia počas hackathonu vyšli do ulíc, kde zastavili okoloidúcich a spýtali sa ich na názor. Výsledkom bol návrh aplikácie s názvom Pre Prešov, ktorá prináša jednoduchý prístup k mestským službám, overeniu totožnosti, rezerváciám na úradoch a personalizovaným informáciám. Pomáha občanom efektívne komunikovať s mestom a získavať motivácie vo forme zliav a benefitov.
       

Tretie miesto a cenu publika získal študentský tím Argon. Aplikácia Môj Prešov, ktorú počas hackathonu študenti navrhli, slúži na efektívnejšiu komunikáciu mesta Prešov s jeho občanmi. Na overenie totožnosti používa banking ID technológie. Občania môžu cez aplikáciu hlasovať za novinky v meste, participovať na dôležitých rozhodnutiach, ukladať dôležité dokumenty, či mať prehľad o poplatkoch a daniach. Aplikácia nezabúda ani na motor ekonomiky - malých a stredných podnikateľov.
        

V dňoch 23. a 24. septembra sa bude v Košiciach konať v poradí 11. hackathon s názvom Regionálny rozvojový portál ako súčasť programu SlovakiaTech 2024.
 

Zdieľať na facebooku