Rodičia nepočujúcich detí potrebujú informácie čo najskôr, aby sa ich deti naučili hovoriť. Aj toto je cesta, ako im pomôcť

Nepočujúce deti potrebujú včasnú pomoc.
Nepočujúce deti potrebujú včasnú pomoc. / Foto: dobrakrajina.sk

Ak nepočujúce dieťa dostane potrebnú podporu neskoro, prichádza o drahocenný čas, kedy sa môže naučiť hovoriť a zapadnúť do sveta počujúcich. OZ Nepočujúce dieťa chce preto vytvoriť prehľadnú publikáciu, ktorou pomôže v úvode bezradným rodičom nepočujúcich detí.

 

Každý rok sa na Slovensku narodí približne 200 detí so sluchovým postihnutím, pričom 90 percent z nich do počujúcej rodiny. „Ak tieto deti dostanú potrebnú pomoc už od šiesteho mesiaca veku, majú veľkú šancu žiť v počujúcom svete. Aby to dokázali, ich rodičia sa potrebujú rýchlo zorientovať v spleti nových informácií, čo je často nad ich sily," píše občianske združenie Nepočujúce dieťa.

 

OZ Nepočujúce dieťa chce preto vytvoriť Sprievodcu poruchou sluchu pre rodičov – praktickú publikáciu, ktorá by im v jednoduchej a zrozumiteľnej forme podala práve tie informácie, ktoré vo svojej situácii potrebujú. Peniaze zháňajú prostredníctvom portálu Dobrá krajina.

 

„Na publikácii chceme spolupracovať s celým tímom odborníkov – lekármi, špecialistami ORL, špeciálnymi a mobilnými pedagogičkami a ďalšími, ale predovšetkým s rodičmi detí s poruchou sluchu. Náš Sprievodca bude ilustrovaný, prehľadný a nenáročný na pochopenie. Jednoducho taký, aby aj rodič vyčerpaný novou diagnózou dokázal rýchlo získať kontrolu nad svojou situáciou,“ píšu zástupcovia združenia Nepočujúce dieťa.

 

Elektronická verzia knihy bude podľa nich tiež dostupná na internete. Ak sa združeniu podarí nazbierať sumu 7 000 eur, vytvorí Sprievodcu, vytlačí ho v náklade 200 kusov a rozošle do rodín, ktoré to budú potrebovať. Zároveň týmto 200 rodinám poskytne aj bezplatné poradenstvo počas celého roka.

 

 

Realizáciu publikácie môžete podporiť na: www.dobrakrajina.sk.

Zdieľať na facebooku