Ako čiernu dieru opisujú opustené deti prvé dni svojho života

Je náročné zmierniť utrpenie dieťaťa, ktoré matka opustila hneď po pôrode. Túto čiernu dieru, ktorá zostáva životoch opustených detí, má aspoň čiastočne zmierniť projekt Kufrík pre Kukulíka.
Je náročné zmierniť utrpenie dieťaťa, ktoré matka opustila hneď po pôrode. Túto čiernu dieru, ktorá zostáva životoch opustených detí, má aspoň čiastočne zmierniť projekt Kufrík pre Kukulíka. / Foto: Bigstock

Je náročné zmierniť utrpenie dieťaťa, ktoré matka opustila hneď po pôrode. Túto čiernu dieru, ktorá zostáva životoch opustených detí, má aspoň čiastočne zmierniť projekt Kufrík pre Kukulíka.


„Neviem nič o mojom narodení. Viem len dátum a miesto a viete, mne sa s tým dátumom spája to, že som tam zostala sama,“ spomína 19-ročná Iveta, adoptovaná ako 5 mesačná.

 

 

V júli tohto roku vznikol v Banskej Bystrici projekt Kufrík pre Kukulíka. Jeho podstatou je detský kufrík, ktorý má doplniť spomienky, ktoré v živote mnohých opustených detí chýbajú. Obsahuje noviny zo dňa, kedy sa narodilo opustené dieťa, list sestričky, ktorá dieťa držala na rukách, podbradník s výšivkou od maminy, ktorá kufrík zakúpila (dobrovoľníčka Návratu), pamätník zo spomienok viacerých ľudí, ktorí mysleli a starali sa o „opustené“ dieťa v prvé dni jeho života (sestričky a pracovník Návratu).

Kufrík je hmatateľným dôkazom, že dieťa, ktorého maminka dala súhlas na adopciu, nebolo prvé dni života na svete samé, ale že viacerým ľuďom na ňom záležalo a s láskou sa oň starali. Kufrík obsahuje spomienky a mená či fotografie konkrétnych ľudí. Obsah kufríka vypĺňa prázdno, ktoré často vzniká v období po narodení dieťaťa a jeho presunom do detského domova alebo do starostlivosti budúcich osvojiteľov. Aj takýmto jednoduchým spôsobom možno zmierniť „smutné vákuum“ v duši dieťaťa, či dospievajúceho, so smutným štartom do života. Všetky veci a texty v kufríku sú robené s veľkou citlivosťou voči dieťaťu, mnohé sú dokonca v jazyku detí, čo umožní adoptívnym rodičom citlivú komunikáciu o prvých dňoch života dieťaťa.

 

Kufríky sú pripravované pod metodickým vedením Mgr. Dany Žilinčíkovej, sociálnej poradkyne a terapeutky Centra Návrat v Banskej Bystrici, vždy na mieru konkrétneho dieťaťa a to pre deti,

  • ktorých matka dala súhlas na adopciu,
  • narodené v režime utajeného a anonymného pôrodu,
  • nájdené v Hniezde záchrany a pod.

 

Projekt KUKUKU (Kufrík pre Kukulíka – pre opustené dieťa) je od júna 2016 iniciatívou Centra Návrat v Banskej Bystrici a spoločným projektom viacerých aktérov a reaguje na skutočnosť, že napriek rôznym službám a prevencii v sociálnej oblasti sme a budeme všetci konfrontovaní s najvážnejšou traumou raného detstva: opustením už po pôrode. Je preto na mieste ponúknuť dieťaťu a jeho budúcim opatrovateľom čokoľvek pre zmiernenie tohto utrpenia. Pretože zmiernenie utrpenia môže zahojiť traumu dieťaťa, prispieť k jeho/jej lepšiemu mentálnemu zdraviu a psychickému vývinu. A to všetci potrebujeme.

 


Zdroj: OZ Návrat
Zdieľať na facebooku