Začať podnikať môžete už na univerzite. Ako na to?

  Foto: Pexels

Vysokoškolské časy sú považované za najkrajšiu časť študentského života, nakoľko už nie ste tak obmedzovaný časom. Na základnej a strednej škole ste museli byť striktne v škole každý deň, zatiaľ čo na vysokej škole si môžete rozvrh často naplánovať podľa svojich predstáv. Ak uvažujete v budúcnosti o podnikaní, práve počas týchto voľných chvíľ by ste svoj čas mohli využiť na svoje podnikateľské začiatky. Tu je niekoľko rád, ktoré by ste si na úvod mohli vziať k srdcu.


1. Vyberte si univerzitu s dobrými podnikateľskými výsledkami.

Ak to chcete dotiahnuť ďaleko, dobrá univerzita by mala byť základ. Niektoré školy svojich študentov v ich podnikateľskcýh plánoch podporujú. Pred finálnym výberom školy by ste si mali posvietiť na to, koľko spoločenských iniciatív, výskumných a podnikateľských projektov bolo zrealizovaných a momentálne prebieha vďaka študentom, ktorí sú na škole. Uistite sa, že študijný program, na ktorý sa hlásite, podporuje rozvoj podnikateľských schopností študentov a poskytuje im zdroje, školenia a tréning, ktorý potrebujú v honbe sa podnikateľským úspechom.

Skúšajte sa skontaktovať so študentmi na danej škole a pýtať sa ich na to, do akej miery univerzita podporuje svojich študentov v ich biznisových aktivitách. Taká univerzita by mala byť miestom, ktoré povzbudzuje študentov nachádzať inovačné myšlienky.

 

2. Majte na pamäti, čo znamená podnikanie.

K tomu, aby ste boli úspešný podnikateľ, nestačí mať len biznis plán. Mali by ste byť vizionár, vidieť príležitosti vo veciach, v ktorých ich iní nevidia. Podnikatelia sú zväčša aj šikovní lídri a majú pokročilé manažérske schopnosti. Navyše, ľudia s cieľom podnikať musia byť obratní v komunikácii s ostatnými, aby im vedeli predať svoj produkt.

 

3. Navštívte kurzy podnikania.

Sú to kurzy, ktoré vám pomôžu vyvinúť schopnosti, ktoré si žiada dobré podnikanie. Naučia vás navrhnúť, zorganizovať a zaviesť váš podnikateľský plán, ale aj základy podnikateľského manažmentu, čo môžete použiť pri vývoji vášho startupu. Pre dobré medziľudské vzťahy a a schopnosť odovzdať vaše nápady by ste mali navštíviť aj kurzy komunikácie. Budete tak viac presvedčivý, čo vám pomôže v komunikácii s investormi a sponzormi.

 

4. Napíšte si podnikateľský plán.

Váš podnikateľský plán bude pre vás nasmerovaním na váš odvážny podnikateľský počin. Načrtnite vašu víziu napríklad prostredníctvom práce písanej počas školského roka.

 

5. Networking.

Niektoré univerzity ponúkajú študijné programy, v rámci ktorých sa môžete stretávať so skúsenými úspešnými podnikateľmi. Môžete sa s nimi stretnúť prostredníctvom hostiteľských prednášok alebo aj mimoškolských stretnutí. Networking, teda spájanie s ľuďmi, je spôsob, ako môžete stretnúť potenciálnych investorov, spolupracovníkov, ale aj fantastických mentorov.

 

6. Univerzity a startupy.

Niektoré z univerzít ponúkajú „startup laboratóriá“, v rámci ktorých môžu študentov viesť pedagógovia z fakulty a iní podnikatelia k správnemu vývoju podnikateľského plánu. Študenti majú lepšie zázemie, v ktorom sa môžu ako správni vizionári realizovať za veľkej podpory skúsených podnikateľov a pedagógov.

 

7. Startupujte.

Vo chvíli, keď ste vymysleli nápad a naplánovali si svoj podnikateľský cieľ, potrebujete nájsť vhodné miesta a podujatia, na ktorých by ste propagovali svoj podnikateľský zámer. Čo sa týka univerzít, aj tie niekedy organizujú podujatia zamerané na propagáciu startupov študentov. S ostatným vám môžu pomôcť aj rôzne startupové komunity.

 


Zdroj: topuniversities.com

Čítajte viac o téme: Kariéra, Študentské financie
Zdieľať na facebooku