Aj ako študent si môžeš šetriť peniaze. Stačí zmeniť svoje zvyky

  Foto: Pexels

Študentovi sa zíde každý cent, či už na jedlo, ubytovanie, dopravu, školské pomôcky alebo aj zábavu. Väčšina študentov sa dostáva k peniazom príspevkami od rodičov, rôznymi brigádami, ale niektorí aj rozumným šetrením. Dokonca aj na veciach, ktoré majú a robia radi. Ak si ako študenti z mesiaca na mesiac nedokážete nijaké peniaze odložiť, tu je niekoľko rád, ktoré vám môžu pomôcť aj počas študentských rokov zopár eur ušetriť.


1. Vynechajte nepodstatné veci

a) Stravujte sa najmä doma – Či už sa stravujete v reťazci s rýchlym občerstvením alebo kvalitných reštauráciách, cena za stravovanie sa mimo domova je oveľa vyššia než za stravovanie sa doma, skúste obmedziť stravovanie vonku na špeciálne udalosti ako narodeniny alebo výročia.

 

b) Vypínajte svetlá a elektronické zariadenia – Než odídete z domu, skontrolujte všetky svetlá a vypnite ich. To isté urobte aj s elektrickými spotrebičmi, ktoré nemusia byť pripojené do elektrickej siete (kávovar, toastovač, telefónne nabíjačky).

 

c) Miesto telefonovania používajte na konverzáciu email a bezplatné aplikácie– k dispozícii máte zadarmo napríklad Skype, Viber, CamFrog, Facetime ooVoo, programy umožňujúce videochat aj písanie správ zadarmo.

 

d) Nepoužívajte cudzie bankomaty – Bankomat banky, ktorá nie je vaša, od vás zoberie určitú sumu ako poplatok, ktorý síce môže byť v danom okamihu zanedbateľný, ale po súhrnnom spočítaní výdavkov tohto typu sa množstvo peňazí môže mesačne pekne nakopiť.

 

e) Vzdajte sa návštev posilňovne – Cvičenie a fyzický výkon je dôležitá súčasť zdravého životného štýlu ľudí. Namiesto využitia drahej posilňovne je z hľadiska financií lepšou voľbou behanie vonku, bicyklovanie, plávanie alebo robenie kľukov a zdvíhanie jednoručiek. Čerstvý vzduch vám navyše dodá ďalšiu pozitívnu energiu.

 

2. Zmeňte svoje návyky

a) Nenakupujte s plným žalúdkom – Možno aj vy poznáte tieto slová: „Jeho oči boli väčšie než jeho žalúdok a peňaženka.“ Ak pôjdete do obchodu hladní, je možné, že si doprajete viac, ako keby ste boli sýti. To ide na úkor peňazí.

 

b) Pite alkoholické nápoje doma alebo si ich kúpte v obchode - Ak máte chuť sa „spoločensky uvoľniť,“ urobte to pre dobro svojej peňaženky radšej doma alebo si kúpte alkoholický nápoj v obchode a stretnite sa u priateľov. V baroch kúpite alkohol za ďaleko vyššie ceny a ak do barov chodíte pravidelne, táto suma môže byť na konci mesiaca celkom vysoká.

Ak chcete ušetriť ešte viac, zredukujte pitie alkoholu na minimum alebo sa ho jednoducho vzdajte. Pomôže to vašej peňaženke a vám zase k lepšiemu zdraviu.

 

c) Jazdite na bicykli – Doprava bicyklom zníži vaše výdavky a zároveň zlepší vašu fyzickú kondičku.

 

d) Používajte verejnú dopravu – Keď už sa vám nechce do školy či práce jazdiť každý deň na bicykli, využite hromadnú dopravu za nízke ceny, v prípade študentov so zľavou.

 

3. Utrácajte chytro

 

a) Kupujte knihy online – Odborné knihy a učebnice bývajú veľkým finančným bremenom. Stránky ako Amazon alebo AbeBooks vám pomôžu s porovnaním cien a kúpou zľavnených alebo už používaných kníh. Mnoho kníh si viete zaobstarať aj vďaka študentským facebookovým skupinám. Stačí pátrať a nevybrať sa najľahšou, no zároveň najdrahšou cestou, do obchodu.

 

b) Využívajte študentské zľavy – Zľavy do divadla, barov, reštaurácií a obchodov (oblečenie, športové potreby) sú častým lákadlom firiem. Pýtajte sa na ne vždy, keď plánujete niečo zakúpiť alebo si jednoducho vyberajte produkty alebo podujatia, ktoré „myslia na študentov.“

 

c) Bývajte so spolubývajúcimi – nájdite si ľudí, s ktorými by ste si vedeli predstaviť spoločné bývanie a cítili by ste sa s nimi pohodlne a hľadajte spolu lacné bývanie. Ako študenti predsa ešte nemusíte mať komfort zarábajúcich ľudí. Pri rozdelení si ceny za nájom medzi dvoch, troch či štyroch spolubývajúcich ušetrite veľkú sumu peňazí.

 


Zdroj: wikihow.com
Čítajte viac o téme: Peniaze
Zdieľať na facebooku