Stredoškoláci sa pridávajú k boju za lepšie vzdelávanie. Spustili petíciu

  

22.11.2015 |

Aliancia stredoškolákov už dlhodobo diskutuje mnohé témy, týkajúce sa štúdia a sociálneho zabezpečenia žiakov stredných škôl. Rozhodli sa, že nastal správny čas, začať hovoriť verejne o tom, čo stredoškolákov trápi. O tom, čo dnešní študenti vnímajú ako problémové a prečo spustili petíciu práve teraz, sme sa rozprávali s Branislavom Gigacom lídrom Aliancie stredoškolákov.

 

 

Čo je ŠTUDENT – Aliancia stredoškolákov? Koho zastupuje?

Aliancia stredoškolákov je iniciatíva mladých stredoškolských lídrov – aktívnych stredoškolákov, ktorí chcú zastupovať a hájiť záujmy svojich spolužiakov na národnej úrovni.  Vznikli sme preto, lebo názory stredoškolákov na národnej úrovni nikto nezastupoval. Organizácie si to dávajú do stanov a myšlienok, no nepresadzujú ich, nevytvárajú reálny tlak.

 

V piatok ste spustili petíciu stredoškolákov. Čo od nej očakávate? Čo je jej cieľom?

Chceme zaviazať budúcu vládu , to je naša priorita. Nechceme, aby sa na problémy stredoškolákov  zabudlo alebo aby sme o nich ďalšie volebné obdobie len rokovali a nič pri tom nezmenili.  My sme so štartom petície zaslali listy politickým stranám, ktoré majú šancu participovať na budúcej vláde, aby sa jasne vyjadrili, či tieto veci zmenia. Očakávame, že sa jasne vyjadria a že svoje slovo aj zmenia na realitu.  Cieľom petície je pomôcť aspoň tou troškou stredoškolákom, ktorí to dnes naozaj nemajú ľahké.

 

S čím ste nespokojní ako študenti stredných škôl najviac, čo sa vás najviac dotýka?

Celý systém vzdelávania na Slovensku je v jednom uzavretom kruhu a nejde ďalej. Nerozvíja sa. Namiesto toho že nemáme učebnice, zaťažujú nás mnohými vecami, dávajú sa vlaky a lyžiarske kurzy zadarmo. Rozumnejšie by bolo, ak by sa investovalo do vzdelávania a nie len do politického marketingu vlády.

 

Sledujete nedávne štrajky učiteľov za navýšenie financií do školstva alebo Kampaň A dosť!, ktorá apeluje na politikov, aby sa zaviazali k zmenám v oblasti vzdelávania? Čo si o nich myslíte? Súvisí vaša petícia s týmito predchádzajúcimi aktivitami? Boli jej inšpiráciou?

Z kampane A dosť! poznám pár ľudí, ktorí sú pre mňa zárukou odbornosti. Takéto výzvy sú potrebné, preto sme i my zvolili takúto formu. Vzdelávanie nie je roky súčasťou predvolebných debát a je doslova na okraji záujmu niektorých politický strán.  Učiteľov v ich dlhoročnom boji o skutočné ocenenie ich práce treba nahlas podporovať.

 

Zachytili ste nedávne výroky ministra Juraja Draxlera na margo učiteľského štrajku: „Je potrebné presvedčiť spoločnosť, že do slovenského školstva musí ísť viac peňazí.“ Čo si o tom myslíte? Sú napríklad študenti  spokojní so situáciou v školstve alebo ich treba presviedčať?

Osobne nepoznám žiadneho stredoškoláka, ktorý je spokojný s tým, v akom stave je školstvo v našej krajine. Myslím si, že celá spoločnosť vie, že do slovenského školstva treba viac peňazí. Ale zase, je to len o politikoch a o tom, či budeme ako spoločnosť ticho alebo či sa začneme viac zapájať do toho, čo sa okolo nás deje.

 

Hovorili ste pred tým, ako ste spustili petíciu, so študentmi z iných krajov?

Áno hovorili. Tieto témy diskutujeme dlhodobo, aj predtým než Aliancia stredoškolákov vznikla. Viacerí z nás sú lídri žiackych školských rád na svojich školách alebo iných mládežníckych organizácií. Tých požiadaviek by mohlo byť oveľa viac, no my sme vybrali tie, ktoré pomôžu stredoškolákom a skvalitnia ich štúdium.

 

Oslovili ste aj iné študentské organizácie, aby sa k Vašej iniciatíve pridali? Hľadáte spojenie, podporu?

Áno oslovili. Prebiehajú rokovania, no dnes už môžem povedať, že tá podpora tu je a to nás teší.

 

Nepovažujete dnešných študentov za málo aktívnych, bez záujmu a snahy o presadenie svojich požiadaviek, resp. celkovo o veci verejné? Ak áno, v čom to podľa vás je?

Mladí ľudia vo veciach verejných vidia veľkú dávku skorumpovanosti, zlých rozhodnutí či úmyslov. Áno, nie je to vždy čisté, no treba sa o dianie zaujímať.  Práve preto je tu aj aliancia, aby ich do toho záujmu „potlačila“.

 

Aké výsledky očakávate? Koľko študentov myslíte, že sa k petícii pripojí?

Petíciu plánujeme odovzdať vláde, ktorá vznikne po parlamentných voľbách. Očakávame, že hlas stredoškolákov nebudú ignorovať a že bude pre nich morálnym záväzkom, požiadavky petície naplniť. Pevne veríme, že počet vyzbieraných podpisov bude minimálne päťciferné číslo.

Čítajte viac o téme: Lepšie školstvo
Zdieľať na facebooku