Vo vyučovaní slovenčiny je nadpriemerných 20 stredných škôl

  Foto: Shutterstock

Bratislava 26. septembra (TASR) - Vo vyučovaní slovenského jazyka a literatúry je podľa Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) dlhodobo nadpriemerných 20 stredných škôl. Vyplýva to z porovnania výsledkov žiakov týchto škôl v deviatackom testovaní a externej maturite.
      

Z 20 nadpriemerných škôl bolo šesť gymnázií a 14 stredných odborných škôl. Informáciu o svojej pridanej hodnote v predmete slovenský jazyk a literatúra dostalo celkovo 557 stredných škôl. Výskumníci z NÚCEM pracovali pri výpočte s archívnymi dátami absolventov, ktorí ukončili strednú školu v rokoch 2017, 2018 a 2019.

 

"Veľkosť pridanej hodnoty predstavuje, zjednodušene povedané, rozdiel medzi reálnou a očakávanou priemernou úspešnosťou školy v externej časti maturity. Je v nej zohľadnené, s akým vedomostným základom boli žiaci prijatí na strednú školu," vysvetľuje NÚCEM, ktorý hodnotil zvlášť gymnáziá a zvlášť iné stredné školy.

 

Ústav tiež chce metodiku hodnotenia škôl postupne zlepšovať. Minulý rok napríklad začal testovať vstupnú úroveň aj u žiakov osemročných gymnázií. "Zároveň od roku 2021 plánujeme vyhodnocovať aj pridanú hodnotu na základných školách, a to medzi Testovaním 5 a Testovaním 9," avizovala riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská.

Čítajte viac o téme: Slovenský jazyk a literatúra
Zdieľať na facebooku