Začínajúce programátorky sa učili kódovať na Rails Girls Bratislava

Už po piaty krát sa konal bezplatný workshop pre dievčatá Rails Girls Bratislava, ktoré sa túžia stať programátorkami a zaujímajú sa o oblasť informačných technológií.
Už po piaty krát sa konal bezplatný workshop pre dievčatá Rails Girls Bratislava, ktoré sa túžia stať programátorkami a zaujímajú sa o oblasť informačných technológií. / Foto: PatriciaMat Photography

Obľúbený programátorský workshop Rails Girls Bratislava, ktorý je výhradne určený dievčatám a ženám, sa tento rok konal už piatykrát. V sobotu 22. júla 2017 sa zišlo 45 dievčat v coworkingovom cenre HubHub v Bratislave. Prilákal ich najmä záujem o informačné technológie, zaujímavé workshopy a kontakty, ktoré tu bolo možné získať.

Dievčatá sa tu oboznámili s jazykom Ruby a jeho webovým frameworkom Ruby on Rails, zároveň si vyskúšali vytvoriť základné web stránky a aplikácie za pomoci jednotlivých lektorov a mentorov. V neposlednom rade si mohli vymeniť zaujímavé kontakty a získať cenné rady a tipy na to, ako naštartovať svoju kariéru v IT.

Po registrácii a spoločných raňajkách pokračovala akcia slávnostným otvorením a krátkymi prednáškami jednotlivých partnerov a sponzorov: Marek Greško z Titans Freelancers, Dominika Hurajtová z Accenture, Michal Turčan z Webglobe Yegon, Laura Gaetano z Travis CI, Norbert Oros z HubHub.

 

Aj ženy v IT môžu byť úspešné

Na akcii nechýbali lektori, osobnosti z oblasti informačných technológii a motivační tréneri. Milým prekvapením bola aj účasť Petry Cross, ktorá pred niekoľkými rokmi naštartovala svoju kariéru v Google.  Petra Cross totiž začínala ako prvá vývojárka z ČR a SR v Google. Ako sama povedala, jedného dňa len poslala e-mail s tým, že si uvedomovala, že za jeden deň im prídu do Google tisícky ponúk. Ona však mala to šťastie, že o pár dní už bola na pohovore. Porozprávala čosi aj o práci na centrále v Kalifornii, kde pracovala na vyhľadávači v Mountain View  či na Gmaili. Dnes je súčasťou tímu, ktorý vyvíja mobilnú peňaženku Android Pay v San Franciscu.

Pre dievčatá bol pripravený bohatý program, dve kolá workshopov, kde si lektori dievčatá rozdelili do 16-tich skupín tak, aby každá mala priestor na konzultácie a otázky. Po obedňajšej pauze boli pripravené aj tzv. „lightining talks“  jednotlivých trénerov. Prvou bola Manel Rhaiem z Mozilla Foundation, ktorá si pripravila tému How I celebrated my Failure as Success. Ďalej Ramon Huidobro hovoril o Gite, Tony Bangratz porozprával na tému Rails in the Real World a motiváciu a seriózne cvičenie v podaní Elišky Čejpovej.

 

Myšlienka  Rails Girls

„Rails Girls je pre nás jedinečné podujatie, plné inšpirácie, zábavy a priateľskej atmosféry a nebolo tomu inak ani tento rok. Veď, kedy máte možnosť vidieť toľko dievčat programovať na jednom mieste,“ opísal svoje pocity jeden z organizátorov akcie Radovan Debnár z Learn2Code.

„Zmyslom akcie je ukázať dievčatám, že technológií a programovania sa nemusia báť a že aj v IT sú neprogramátorské pozície. Taktiež aj to, že je dobré rozumieť kódu. Prečo? Ľahšia komunikácia s vývojárskym tímom a podobne,“ tvrdí ďalší z organizátorov workshopu Marián Kristeľ z Learn2Code. Takáto akcia je podľa neho dobrá na vzájomný networking, nové kamarátstva, spolupráce a projekty. „Je to zároveň aj niečo, čo chceme dať aj my naspäť komunite, ktorá nám na začiatku pomohla,“ vidí zmyslel Rails Girls Bratislava Kristeľ.

Účastníčky Rails Girls Bratislava mali v sobotu možnosť spoznať zaujímavých ľudí, lektorov, mentorov, trénerov a získali tak cenné rady a tipy na to, ako naštartovať svoju kariéru v IT. Účasť na jednodňovom workshope bola pre všetkých zdarma.

 

Partneri podujatia
Priestory na podujatie poskytlo coworkingové centrum HubHub, ktoré bolo partnerom celej akcie. Rails Girls Bratislava sa mohlo konať aj za pomoci ďalších partnerov a sponzorov TITANS freelancers, Accenture, ASBIS SK, Webglobe - Yegon, GitLab, Emark, Travis CI a mediálny partner robime.it.

Organizátori podujatia
Aj tento ročník Rails Girls Bratislava zorganizovali Learn2Code a Aj Ty v IT za pomoci partnerov akcie.
Čítajte viac o téme: Kurzy | Školenia, IT
Zdieľať na facebooku