LEAF Award opäť ocenil inšpiratívne projekty mladých ľudí

Nezisková organizácia LEAF včera večer vyhlásila laureátov 4. ročníka ocenenia LEAF Award.
Nezisková organizácia LEAF včera večer vyhlásila laureátov 4. ročníka ocenenia LEAF Award. / Zdroj: LEAF

Bratislava, 20. júna 2019 – Nezisková organizácia LEAF včera večer vyhlásila laureátov 4. ročníka ocenenia LEAF Award. Traja laureáti z vekovej skupiny 13 až 19 rokov získali mimoriadnu podporu pre napredovanie svojho projektu - dostali sa do unikátneho ročného programu osobného rozvoja a každý z nich získa tiež finančnú podporu pre ďalší rozvoj svojho projektu vo výške až 5 000 eur. Ocenenie LEAF Award je súčasťou napĺňania misie neziskovej organizácie LEAF, podporovať v rozvoji talentovaných mladých ľudí, ktorí majú potenciál stať sa budúcimi lídrami Slovenska.

 

Program LEAF Award vznikol s cieľom podporiť a rozvíjať inšpiratívne projekty detí a mladých ľudí, ktorí sa zaujímajú o svoje okolie a snažia sa urobiť ho lepším. Do aktuálneho ročníka sa prihlásilo 81 dievčat a chlapcov vo veku 13 až 19 rokov s konkrétnym rozpracovaným projektom vo forme podnikateľského alebo neziskového zámeru. Do finále postúpilo sedem projektov, z ktorých porota vybrala tri víťazné.

 

Laureáti 4. ročníka LEAF Award z radov mladých ľudí vo veku 13 – 19 rokov:

  • Daniela Gregušová: Ekologické ľanové obaly YOMA (obaly na zošity a učebnice),
  • Stano Jochman: Robot Cing 4.0 (edukačná pomôcka na výučbu robotiky a informatiky),
  • Peter Kováč: Hlas mesta (platforma na obojsmernú komunikáciu medzi mestom a občanmi).

 

Foto: LEAF

Na fotografii (z ľavej strany) manažér projektu Miroslav Kocúr, koordinátorka projektu Barbora Michnová, laureáti z vekovej skupiny 13 až 19 rokov Stanislav Jochman, Peter Kováč a Daniela Gregušová, moderátor večera Martin Staňo, laureátka spomedzi učiteľov Lucia Bokesová, lauretát spomedzi Slovákov v zahraničí Julián Gerhart a laureát spomedzi mladých profesionálov Michal Nešpor, napokon lauretáti za rok 2018 Peter Škripko a Emanuel Kucbel.

 

Laureáti LEAF Award budú zaradení do unikátneho ročného programu podpory a rozvoja, ktorý je šitý na mieru každému z nich. Prebieha v spolupráci s tímom skúsených odborníkov, firmami a expertmi z najrôznejších oblastí. Laureáti dostanú možnosť rozvíjať sa na osobnej a odbornej úrovni podľa charakteru projektu. Organizácia LEAF ich prepojí s odborníkmi z akademického alebo podnikateľského prostredia, sprostredkuje im stáže či mentoring. Súčasťou ocenenia je aj finančná podpora na ďalší rozvoj projektu vo výške 5 000 eur.

 

Úroveň všetkých siedmich finálových projektov bola v tomto ročníku taká vysoká, že sa porota rozhodla okrem laureátov oceniť aj zvyšné štyri projekty. Ich autori získajú Čestné uznanie a podporu osobného rozvoja formou profesionálneho mentoringu. Zároveň získajú finančnú podporu na ďalší rozvoj projektu vo výške 1000 eur.

  • Jakub Adamec: BSG up (portál prepájajúci hypotekárnych poradcov s klientami),
  • Laura Bilíková: Časopis HMOTA (magazín, ktorý prezentuje a spája mladých umelcov),
  • Filip Kováč: Projekt Odyssea (koncept eventov, ktoré spájajú hudbu a vizuálne umenie v netradičných priestoroch),
  • Michaela Suchá: Projekt 4 People - Young&Eco (edukačný program pre stredné školy o ekologických dopadoch odevného priemyslu).

 

Tak ako minulý rok, aj vo 4. ročníku LEAF Award boli ocenené inšpiratívne projekty členov komunity okolo organizácie LEAF. Ide o účastníkov jednotlivých programov neziskovej organizácie z radov učiteľov, podnikateľov, aktívnych ľudí vo firmách či Slovákov pôsobiacich v zahraničí. Ocenení budú zaradení do ročného programu podpory a rozvoja a získajú finančnú podporu pre svoj projekt vo výške 2000 eur.

 

Ročný rozvojový program a finančnú podporu na rozvoj projektu vo výške 2000 eur získali:

  • Lucia Bokesová: Osobnostný a sociálny rozvoj,
  • Julián Gerhart: Projekt Zmúdri.sk,
  • Michal Nešpor:  Crowdberry  - Transparentné a etické investovanie -  po dohode s vedením programu jeho finančné prostriedky budú použité na mládežnícke projekty.

 

O laureátoch ocenenia rozhodovala porota zložená z osobností vedy, akademického, školského a podnikateľského prostredia. “LEAF Award považujem za ostrov pozitívnej deviácie, ktorý ponúka možnosti ďalšieho rozvoja pre aktívnych a iniciatívnych mladých ľudí. V tomto ročníku ma potešila obzvlášť rôznorodosť projektov z hľadiska tematického zamerania, ale aj regionálneho rozdelenia. Je pozoruhodné a veľmi potešiteľné vidieť medzi najlepšími niekoľko projektov zameraných na aktivizáciu občianskeho a komunitného života mladých ľudí,” hodnotí aktuálny ročník porotca Vladimír Šucha. “Tento rok sme si medzi prihláškami všimli neuveriteľne široký a hlboký záber tém. Ten si zasluhuje nielen obdiv, ale predovšetkým podporu. Je to radosť a česť byť pri niečom, čo naozaj môže našej krajine pomáhať, a zároveň inšpirovať iných, aby sa nehanbili tvoriť, hľadať a meniť svet okolo seba. LEAF Award takto rozvíja srdcia i mysle, aby inšpiroval tých, ktorí si ešte neveria. Preto sme hľadali cesty, ako podporiť viac príbehov a projektov. A podarilo sa to. Smerujeme k tomu, aby sa LEAF Award stal programom pre širší okruh ľudí, kde sa tvorivosť stane niečím prirodzeným. A aby sa títo ľudia v tom navzájom podporovali. Ľudsky aj odborne,” vysvetľuje Miroslav Kocúr, manažér projektu LEAF Award v organizácii LEAF.

 

Slávnostný galavečer sa niesol v duchu inšpiratívnych príbehov a priniesol aj unikátnu technologickú novinku. Moderátor večera sa rozprával s hlavným spíkrom Petrom Gažíkom, CEO spoločnosti O2,  vo virtuálnej realite. Nástroje virtuálnej reality v prepojení na online prostredie a sociálne siete boli na tento účel použité prvýkrát na Slovensku a organizácia LEAF sa aj takouto formou rozhodla inšpirovať k inovatívnym a kreatívnym riešeniam.

 

Čo prinieslo ocenenie minuloročným laureátom

Laureáti minulého, 3. ročníka LEAF Award, hodnotia ocenenie ako výrazný akcelerátor pre svoje projekty. Peter Škripko, ktorý uspel s projektom vývoja prírodného opaľovacieho krému, hovorí: „Program LEAF Award mi otvoril nové možnosti. Dokázal som pokryť všetky náklady súvisiace s rozvojom projektu a spoznal som mnoho inšpiratívnych ľudí, ktorí ma v práci podporovali.

 

Filip Geib získal v 3. ročníku ocenenie za systém monitoringu kvality ovzdušia a tento moment vníma ako významný bod pri štartovaní svojej kariéry. „Otvorili sa mi predtým nepredstaviteľné možnosti a utvrdil som sa v tom, čomu sa chcem naplno venovať, a kým chcem byť. Podpora programu LEAF Award mi umožnila uchopiť svoj projekt omnoho profesionálnejšie. Získal som tiež veľa nových kontaktov. Sieť ľudí, ktorých LEAF spája, je naozaj pestrá a neoceniteľná. Vďaka ich podpore dostávam už teraz zaujímavé výskumné a pracovné ponuky,“ hodnotí Filip.

 

Tretí z laureátov minulého ročníka LEAF Award, Emanuel Kucbel, ktorý založil študentskú marketingovú agentúru, oceňuje šírku záberu ocenenia: „Dvaja vedci a umelec. Boli sme zaujímavá trojka, ktorá je dôkazom, že táto súťaž je naozaj pre každého, kto má nápad z akéhokoľvek odvetvia.“ Ocenenie ho povzbudilo do ešte intenzívnejšej práce na svojom projekte. „Po slávnostnom večere nastal v mojom živote obrat. Keď opadla radosť, uvedomil som si aj obrovskú zodpovednosť, ktorú mám. Cítil som, že teraz mi niekto maximálne verí a ja do toho musím dať všetko. A začal som na svojom projekte pracovať ešte viac,“ spomína na obdobie pred rokom Emanuel.

 

Laureáti 4. ročníka LEAF Award a ich projekty

Daniela Gregušová - Ekologické ľanové obaly YOMA

Daniela má 19 rokov a študuje na gymnáziu v Košiciach. Venuje sa dobrovoľníctvu, rada píše a vedie školský časopis. Aktívne sa zaujíma o celospoločenské dianie, pričom sa nebojí prebrať iniciatívu a viesť ľudí, ak ide o dôležité témy.

 

Keď Daniela brigádovala v papiernictve, všimla si, aké veľké množstvo plastových obalov na zošity a učebnice ľudia spotrebujú. To ju priviedlo k myšlienke vytvoriť projekt ekologických obalov, ktoré by ich mohli nahradiť. Ako materiál Daniela vybrala ľan pre jeho ekologické vlastnosti, pevnosť a odolnosť. Nápad pretavila do skutočnej firmy YOMA, ktorá funguje od januára a má vlastnú webovú stránku s e-shopom. Daniela rozbehla aj spoluprácu so strednou odbornou školou, ktorej študenti pomáhajú obaly šiť. Rovesníci tak rôznymi zručnosťami prispievajú k spoločnému cieľu. Do budúcna by rada portfólio značky YOMA rozšírila aj o ďalšie výrobky z ľanu, ako napríklad vrecká na desiatu či obaly na telefóny.

 

Danieliným cieľom však nie je iba predaj produktov, ale rovnako aj poukázanie na dôležitosť ekologického myslenia a znižovania tvorby odpadu každého z nás. Táto filozofia sa uplatňuje aj vo fungovaní firmy YOMA, ktorá spolupracuje výhradne so slovenskými dodávateľmi ľanu. Objednávky balí do recyklovateľných obálok a v rámci Košíc a okolia ich doručuje peši alebo na bicykli. Daniela tiež organizuje ekologické prednášky pre ôsmakov a deviatakov a zapája sa do rôznych ekologických a zero-waste iniciatív. Podieľala sa aj na organizovaní školského štrajku za klímu v Košiciach, ktorý je súčasťou globálnej iniciatívy Grety Thunberg.

 

Stanislav Jochman – Robot Cing 4.0

Stano je z Košíc, má 19 rokov a študuje na gymnáziu. Zostrojil robota, ktorého nazval Cing a momentálne pracuje už na jeho štvrtej verzii. Robot Cing je edukačná pomôcka určená na výučbu robotiky a informatiky v školách, ktorá dostupným spôsobom rozvíja digitálny potenciál a tvorivé schopnosti detí. Stano pri práci na svojom projekte prepája pedagogické znalosti s informatikou.

 

Robot Cing kombinuje výhody pomerne nízkej ceny stavebnice Lego, podpory viacerých senzorov a stavebných súčiastok. Stano pre robota Cing vytvoril knižnice, ktoré zjednodušujú programovanie. Užívateľ nemusí vedieť, ako fungujú jednotlivé komponenty, aby vedel robota programovať. Robot taktiež podporuje ďalšie úrovne programovania.

 

Po dokončení projektu bude edukačná pomôcka robot Cing pripravená na individuálnu výrobu. To znamená, že budú napísané príručky, knižnice a vytvorená webová stránka. Cieľom projektu je aj rozšírenie edukačnej pomôcky medzi ľudí a do škôl, ktoré vyučujú alebo plánujú vyučovať robotiku.

 

Stano sa v projekte zameriava na technické záležitosti ako návrh plošných spojov, programovanie knižníc a tvorbu 3D komponentov. Súčasťou tímu je aj Veronika Nemjová, ktorej úlohou je grafická tvorba, písanie príručiek a dotazníkov. Spoločne sa snažia projekt neustále zlepšovať a vyhľadávať príležitosti na prezentovanie tejto edukačnej pomôcky pre deti na verejných akciách.

 

Peter Kováč: Hlas mesta

Peter je z Levíc, má 18 rokov a študuje na gymnáziu. Svojím projektom by rád pomohol zvýšiť záujem občanov mesta o komunálnu politiku. Pod názvom Hlas mesta vyvíja online platformu na uľahčenie komunikácie medzi mestským zastupiteľstvom a občanmi. Na stránke hlasmesta.sk si občania budú môcť pozrieť, o čom sa na zastupiteľstve rokuje, podať sťažnosť, podnet či navrhnúť tému na diskusiu. Od známeho projektu Odkaz pre starostu sa Hlas mesta odlišuje predovšetkým tým, že je to živá interaktívna platforma. Nejde teda iba o nahlasovanie problémových situácií, ale vytvára priestor na obojsmernú vzájomnú komunikáciu, aj za pomoci sociálnych sietí, s cieľom šíriť informácie a uľahčovať realizáciu zmien pre občanov mesta. Tým posilňuje komunitu a pocit spolupatričnosti.

 

Petrovi sa podarilo dať dokopy tím študentov, s ktorými vytvorili základný dizajn projektu. Pripravujú crowdfundingovú kampaň v spolupráci so študentskou marketingovou agentúrou Tochka. V rámci konzultácií projektu sa im podarilo spojiť sa s Robertom Bjarnasonom, CEO islandskej organizácie Citizens Foundation, ktorý prevádzkuje podobný projekt aj v Reykjavíku. Finančnú podporu plánuje  využiť na rozvoj funkcionality a údržbu webovej stránky, odbornú podporu a vypracovanie právnych záležitostí.

 

Čestné uznania udelené v  4. ročníku LEAF Award

Jakub Adamec: BSG up

Jakub Adamec je gymnazista z Bratislavy, má 19 rokov. Jakuba zaujala problematika náročnej orientácie v množstve ponúk hypotekárnych úverov,  ktoré trh dnes ponúka. Bežný spotrebiteľ sa v nich môže ľahko stratiť a pristúpiť na nevýhodnú ponuku. Jakub preto vytvoril digitálne riešenie, ktoré je už dnes funkčné, reálne pomáha klientom a prináša finančný zisk.

 

Jakubov projekt sa volá BSG up a spája záujemcov o hypotéku s odborne vyškolenými hypotekárnymi poradcami v ich okolí. Projekt pokrýva už celé Slovensko a jeho cieľom je ponúkať kvalitné bezplatné hypotekárne poradenstvo čo najširšiemu okruhu ľudí. Momentálne združuje 90 špecialistov, ktorí sa venujú dokopy 265 zákazníkom.

Jakub projektu BSG up venoval stovky až tisíce hodín práce programovania, testovania, oslovovania partnerov, dokonca zaúčania hypotekárnych špecialistov po celom Slovensku. Snaží sa tiež posilniť marketing projektu a budovať dôveru k nemu medzi potenciálnymi zákazníkmi.

 

Laura Bilíková: Časopis HMOTA

Laura je zo Soblahova, má 18 rokov a chodí na gymnázium v Trenčíne. Založila internetový časopis s názvom HMOTA, ktorý zviditeľňuje mladých umelcov a spája ich v online aj offline priestore. Ponúka priestor najmä študentom, ktorí radi píšu a tvoria, vyhľadáva a prezentuje šikovných mladých fotografov, grafikov, ilustrátorov, poetov.

 

K tvorbe časopisu Lauru priviedol pocit, že na Slovensku chýba platforma, ktorá by spájala a obohacovala mladých ľudí v umeleckých sférach. Jej víziou je vytvorenie stabilnej komunity prispievateľov okolo časopisu a prezentovanie tvorby, ktorá je kvalitná, kreatívna a zmysluplná. Laura by rada časopis vydala aj v tlačenej verzii.

Doteraz vyšli prvé dve vydania HMOTY. Laure sa podarilo vytvoriť redakčnú radu, osloviť fotografov, ilustrátorov a grafika. Časopis propaguje na sociálnych sieťach a vyhľadáva aj netradičné, zaujímavé formy propagácie. Okolo časopisu sa snaží budovať komunitu, ktorá sa stretáva osobne a spolupracuje v online priestore.

 

Filip Kováč: Odyssea

Filip má 19 rokov, pochádza zo Žiliny. Tento rok maturuje na strednej odbornej škole a chystá sa ďalej študovať v Prahe. Baví ho najmä grafický dizajn, jeho praktické využitie pri organizovaní podujatí a hudba. Snaží sa byť aktívny v rámci svojej školy a prispievať tak k formovaniu školskej komunity.

 

Filipov projekt sa volá Odyssea. Jeho cieľom je spájať hudbu a vizuálne umenie v netradičných, prevažne industriálnych priestoroch, do ktorých ľudia bežne nemajú prístup. Počas týchto podujatí chce poskytnúť priestor začínajúcim umelcom a umožniť im vystupovať po boku známych mien zo Slovenska, ale aj zahraničia. Filip sa snaží svojimi podujatiami sprostredkovať ľuďom okrem zábavy aj zážitok tým, že sa návštevník priamo stretáva s umením a má priestor zapojiť sa do umeleckého procesu. Do budúcna by chcel pridať do dramaturgie podujatia aj workshopy o umení, ktorými by chcel naplniť cieľ, pre ktorý začal s projektom Odyssea - prežiť zábavu inak.

 

Filipova podnikavosť, schopnosť viesť a motivovať ostatných sa odrazila v tom, že počas jedného roka sa mu podarilo zorganizovať tri úspešné podujatia v priestoroch bývalých elektrární v Žiline. Filip chce projekt však dostať aj za hranice svojej rodnej Žiliny a jeho snom je usporiadať aspoň 6 podujatí v rôznych slovenských mestách.

 

Michaela Suchá: Project 4 People - Young&Eco

Michaela má 18 rokov a študuje na Strednej odbornej škole masmediálnych a informačných štúdií. Aktívne sa angažuje v školskej komunite, venuje sa herectvu a pracuje na príprave študentského filmu.

 

Michaelin projekt sa volá Project 4 People - Young&Eco. Textilný priemysel zaťažuje životné prostredie najviac po ropnom priemysle a cena za rýchlu módu, ktorú ponúkajú obchody, je príliš vysoká. Na toto všetko chce Michaela poukázať svojím projektom. Navrhla polročný program pre stredné školy, ktorý sa venuje problémom v ekológii, s užším zameraním na odevný priemysel. Aby projekt neostal iba v teoretickej rovine, s ponukou spolupráce oslovila Michaela aj organizáciu Fashion Revolution a spojila sa s konkrétnymi slovenskými módnymi návrhármi. Projekt rozdelila do troch fáz: prednáškové dni na školách spojené s workshopmi spolu s módnymi návrhármi, možnosť ušiť si vlastný kúsok oblečenia z vlastných nevyužitých vecí a symbolickým vyvrcholením polročného projektu bola módna prehliadka v rámci Fashion Revolution Week.

 

V pilotnom ročníku sa Michaele podarilo osloviť 8 škôl a 150 študentov, v budúcnosti by rada projekt rozšírila aj mimo Bratislavy, aby oslovila čo najväčšie množstvo mladých ľudí.

 

Laureáti 4. ročníka LEAF Award z radov LEAF komunity

 

Lucia Bokesová: Osobnostný a sociálny rozvoj

Lucia Bokesová je stredoškolská učiteľka s približne 15-ročnou praxou. V organizácii LEAF absolvovala Individuálny rozvojový program učiteľa a Online inkubátor mentorov. Luciu baví učiť a tiež učiť sa.

 

Luciin projekt sa volá Osobnostný a sociálny rozvoj. Reaguje na skutočnosť, že škola síce žiakom dáva množstvo vedomostí, neučí ich však objavovať a rozvíjať ich schopnosti a zručnosti, robiť rozhodnutia, preberať zodpovednosť za ich následky, neučí ich, ako si zachovať vnútornú rovnováhu a integritu - jednoducho ich neučí ako byť úspešný v pracovnej oblasti a zároveň žiť vyrovnaný život a mať zdravé vzťahy. Preto Lucia vytvorila seminár Osobný a sociálny rozvoj.

 

Ide o materiály pre učiteľov, ktoré im pomôžu pri práci na rozvoji osobnosti žiakov a zároveň žiakom poskytnú akési portfólio prístupov, z ktorého si každý vyberie to, čo mu je blízke, čo mu dáva zmysel a pomáha.  

 

Pripravený materiál bude obsahovať úvodné teoretické poznatky o jednotlivých konceptoch a metodické materiály a cvičenia. Slúžiť bude v rámci samostatného semináru alebo ako súčasť iných predmetov. Aby sa ostatní učitelia oboznámili s konceptom projektu a jednotlivými prístupmi, Lucia pre nich pripravuje aj sériu workshopov.

 

Julián Gerhart: Projekt Zmúdri

Julián má 24 rokov a pred dvomi rokmi úspešne ukončil bakalára z marketingu a manažmentu komunikácie na Aarhus University v Dánsku. Je účastníkom LEAF programu pre Slovákov v zahraničí. Na Slovensko sa z Dánska vrátil okrem iného aj preto, aby rozbehol projekt, ktorý pomôže mladým ľuďom s praktickými témami nezapadajúcimi do tradičných učebných osnov.

 

Julián vedie projekt Zmúdri s tímom šiestich dobrovoľníkov od augusta 2018. Hlavným cieľom je zlepšiť informovanosť študentov stredných škôl v oblasti praktických a občianskych tém. Robia to formou interaktívnych vtipných video kurzov, ktoré namiesto teoretických poučiek učia v praxi aplikovateľné vedomosti.

 

Na webovej stránke zmudri.sk sa nachádzajú online kurzy k témam, ako napríklad: ako si nájsť brigádu, ako zvládať stres pred testami, ako porozumieť prezidentským voľbám a fungovaniu Európskej únie. Julián a jeho tím pracuje aj na ďalších kurzoch k témam ako lacné a bezpečné cestovanie alebo ako si vybrať budúcu školu a povolanie.

 

Juliánove online kurzy absolvovalo už viac ako 3000 ľudí, boli použité na viac ako 50 školách a objavili sa v mnohých médiách. Jeho ambície sú však oveľa väčšie a netýkajú sa iba pozretí videí. Dlhodobo má Juliánov projekt potenciál na systémovú zmenu v školstve a to tým, že sa do učebných osnov zaradí viac praktických a občianskych tém.

 

Michal Nešpor: Crowdberry - Transparentné a etické investovanie

Michal je účastníkom programu DELTA, ktorý je zameraný na rozvoj líderských schopností.

Michal videl na Slovensku veľký priestor na vylepšovanie kvality, úrovne, know-how a skúseností v oblasti financovania a investovania za súčasného zachovania nárokov na etickú stránku projektov a podnikania. Spolu s ďalšími kolegami priniesli skúsenosti zo zahraničia v oblasti investovania do mladých, ale aj stredne veľkých inovatívnych spoločností. Zhmotnili ich do rozvoja investičnej platformy Crowdberry, pre ktorú je dôležité predovšetkým budovanie hodnoty v ekonomike transparentným etickým spôsobom a podľa medzinárodných štandardov.

 

Crowdberry vyberá, hodnotí, pripravuje a následne pre investorov profesionálne spravuje investičné príležitosti na úrovni profesionálnych investičných fondov. Dlhodobo chce budovať zdravé transparentné podnikateľské podhubie, ktoré uspeje v medzinárodnej konkurencii a bude tvoriť chrbtovú kosť slovenskej a českej ekonomiky - tak ako je to napríklad v Nemecku, Veľkej Británii, Francúzsku alebo USA.

 

Ako boli vyberaní laureáti ocenenia?

Za výber laureátov ocenenia zodpovedá porota zložená z osobností vedy, akademického, školského a podnikateľského prostredia. Profily porotcov nájdete na stránke https://www.leaf.sk/award/.

 

Prihlásené projekty boli hodnotené podľa niekoľkých kritérií:

  • vplyv projektu na okolie,
  • užitočnosť projektu,
  • kvalita dopadu,
  • rozsah vplyvu na okolie,
  • rozvoj hodnôt:
    1. charakternosť – to je predovšetkým rešpekt voči druhým, pokora a morálna odvaha,
    2. excelentnosť - výnimočnosť vo svojej oblasti a vytrvalá snaha robiť veci čo najlepšie,
    3. podnikavé líderstvo - impulz k zmene k lepšiemu, inovatívnosť a ochota rozumne riskovať,
    4. občianska angažovanosť - nezištný a aktívny záujem o okolie, záujem o iných a o ich situáciu.

 

Čítajte viac o téme: Ocenenia
Zdieľať na facebooku