Budúcich študentov duálneho vzdelávania láka platená prax a istota zamestnania

Duálne štúdium spoločnosti T-Systems Slovakia v odbore Počítačové systémy absolvovalo v minulosti už 40 študentov.
Duálne štúdium spoločnosti T-Systems Slovakia v odbore Počítačové systémy absolvovalo v minulosti už 40 študentov. / Foto: Bigstock

Stredná priemyselná škola elektrotechnická otvára v spolupráci so spoločnosťou T-Systems Slovakia ďalší ročník pomaturitného duálneho vzdelávania v odbore Počítačové systémy. Budúcich dualistov čaká štipendium a platená prax počas celého štúdia, prístup k najnovším technológiám a garancia zamestnania. Prihlášky je možné zasielať do 31. mája.

 

„Momentálne prebiehajú pohovory, na základe ktorých vyberáme našich budúcich študentov. V školskom roku 2018/2019 otvárame odbor Počítačové systémy pre 30 prvákov,” hovorí Miroslav Vaško, riaditeľ vzdelávacieho centra v spoločnosti T-Systems Slovakia.

 

„Duálne pomaturitné vyššie odborné štúdium má dennú formu, trvá tri roky a je určené pre absolventov stredných škôl s maturitou. Nie je teda špeciálne určené pre absolventov stredných priemyselných škôl elektrotechnických, radi u nás privítame aj absolventov z iných škôl,” vysvetľuje riaditeľ Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach, Štefan Krištín. Nevyhnutnou podmienkou pre zaradenie na štúdium je však úspešné zvládnutie pohovoru a splnenie kritérií, ktoré nájdu záujemcovia  na webových stránkach www.spseke.sk a https:t-systems.sk/dual/. Študenti sa môžu v priebehu štúdia špecializovať na pozície: sieťový špecialista, systémový špecialista a aplikačný špecialista.

 

Pohovoru sa určite netreba báť, je naopak skvelou príležitosťou vidieť reálne firemné prostredie a získať skúsenosť s pracovným pohovorom. „Na pohovore sa pýtame na motiváciu uchádzača študovať IT, jeho úroveň znalostí v tejto oblasti a zisťujeme úroveň anglického jazyka. Úroveň znalostí v oblasti IT nie je najdôležitejším kritériom výberu, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Všetko potrebné sa študenti naučia počas štúdia. Najdôležitejšia je pre nás však chuť a motivácia vzdelávať sa a budovať tak svoju kariéru v oblasti IT,” vysvetľuje Vaško. Uchádzači musia mať ukončené stredoškolské štúdium maturitnou skúškou, ktorá nie je staršia ako 5 rokov.

 

Medzi 71 dualistami, študujúcimi aktuálne v jednotlivých ročníkoch, sú iba 4 ženy. Jednou z nich je Radka Semjanová, ktorá si počas štúdia vyskúšala prácu v troch tímoch. Aktuálne pracuje na pozícii ICT Administrator II. V T-Systems vidí dostatok priestoru na kariérny rast a rada by pokračovala v práci v oblasti IT. „Firemné prostredie je plné rešpektu a podpory,” vysvetľuje a zároveň odkazuje všetkým dievčatám: „Využite šancu pracovať v IT oblasti a nebojte sa technickej práce.”

 

Duálne štúdium spoločnosti T-Systems Slovakia v odbore Počítačové systémy absolvovalo v minulosti už 40 študentov, svoje uplatnenie vo firme našlo 39 z nich. Najčastejšie obsadzované pozície, ktoré sú pre absolventov štartom do kariéry v IT, sú ICT Administrator II, ICT Administrator III či Process Specialist. V júni ukončí toto trojročné štúdium po zdolaní záverečných skúšok a certifikačných skúšok v spolupráci s Nemeckou obchodnou a priemyselnou komorou ďalších 18 absolventov.

Čítajte viac o téme: Duálne vzdelávanie
Zdieľať na facebooku