Prieskum: Tretina mladých verí informáciám o vojne viac z internetu ako zo školy

Časť mladých ľudí nie je spokojná s kvalitou vyučovania histórie druhej svetovej vojny.
Časť mladých ľudí nie je spokojná s kvalitou vyučovania histórie druhej svetovej vojny. / Foto: Bigstock

Bratislava 11. novembra (TASR) – Časť mladých ľudí nie je spokojná s kvalitou vyučovania histórie druhej svetovej vojny. Takmer tretina z nich viac dôveruje informáciám, ktoré si o tejto vojne nájde na internete. Vyplýva to z on-line prieskumu, ktorý realizovala agentúra 2muse na reprezentatívnej vzorke ľudí od 16 do 30 rokov v termíne od 23. do 28. októbra. TASR o tom informovala Vanda Hlaváčková z organizácie Post Bellum.
      

Organizácia upozorňuje, že 60 percent mladých nevie, okolo ktorého mesta sa najviac bojovalo počas Slovenského národného povstania (SNP). "Tretina nevie posúdiť alebo tvrdí, že politici Slovenského štátu nevedeli o masovom vyvražďovaní Židov," píše sa v tlačovej správe.
      

Riaditeľka Post Bellum Sandra Polovková upozorňuje, že mladí ľudia často nepoznajú základné fakty a nedokážu kriticky vyhodnocovať informácie. "Nemôžeme sa potom čudovať, že sú náchylní preberať jednoduché názory z často neoverených zdrojov na internete," poznamenala.
      

Organizácia okrem iného zaznamenáva spomienky pamätníkov totalitných režimov a pre študentov pripravuje workshopy o súčasných dejinách.

Zdieľať na facebooku