Ekonomická olympiáda má priniesť prehľad vedomostí stredoškolákov o ekonomike

Druhý ročník Ekonomickej olympiády bude mať medzinárodný charakter.
Druhý ročník Ekonomickej olympiády bude mať medzinárodný charakter. / Foto: Pexels

Bratislava 21. októbra (TASR) - Druhý ročník Ekonomickej olympiády má zistiť, koľko toho vedia stredoškoláci o ekonómii. Súťaž bude mať medzinárodný charakter, čo prináša možnosť porovnať výsledky s inými krajinami. Informovala o tom riaditeľka Ekonomickej olympiády Monika Budzák.


"Vedieť hospodáriť s peniazmi znie jednoducho, napriek tomu je to dlhodobý bôľ mnohých Slovákov. Počet exekúcií je toho dôkazom. Už pre stredoškolákov je dôležité naučiť sa poznať svoju finančnú situáciu a správne sa rozhodnúť, ktorý účet, poistenie či práca sú pre nich najvhodnejšie," ozrejmila Budzák. 

 

Do prvého ročníka olympiády sa zapojilo 4000 stredoškolákov z celého Slovenska. Na základe minuloročných výsledkov Budzák tvrdí, že hoci študenti vedia teoreticky vysvetliť pojmy a odhadnúť ekonomické ukazovatele ako mieru nezamestnanosti alebo infláciu, nevedia s týmito informáciami pracovať. "Sedemdesiat percent stredoškolákov vie správne uviesť, čo je hrubý domáci produkt, ale len 18 percent vie správne vypočítať príspevok k HDP z modelového príkladu," uviedla. V súvislosti s výsledkami doplnila, že pri sledovaní aktualít zo sveta ekonomiky je dôležité rozumieť pojmom. 

 

Organizátori olympiády z inštitútu INESS pripravujú na základe výsledkov aj ekonomickú učebnicu pre stredné školy. Tá má podľa riaditeľky olympiády slúžiť ako zdroj vedomostí pre súťažiacich aj pedagógov. "Hoci ministerstvo školstva vo svojich národných štandardoch určuje, čo by mal žiak v rámci finančnej gramotnosti ovládať, poskytuje len málo materiálov a prostriedkov na to, aby motivovali žiakov a učiteľov tieto štandardy napĺňať," uviedla. 

 

Ekonomická olympiáda je celoslovenská súťaž z ekonómie a financií, ktorú organizuje inštitút INESS v spolupráci s českým Inštitútom ekonomického vzdelávania (INEV).

 

Školy sa môžu do súťaže prihlásiť do 3. decembra prostredníctvom internetu.

Čítajte viac o téme: Súťaž
Zdieľať na facebooku