Študentka M. Karoľová z Kochanoviec maturovala v kroji

Študentka z Kochanoviec maturovala v kroji. Odmalička sa venuje folklóru, a preto to považovala za prirodzené. Folklór jednoducho patrí celý život k nej.
Študentka z Kochanoviec maturovala v kroji. Odmalička sa venuje folklóru, a preto to považovala za prirodzené. Folklór jednoducho patrí celý život k nej. / Foto: TASR

Martina Karoľová z Kochanoviec sa v utorok pred maturitnú komisiu v Strednej odbornej škole (SOŠ) technickej v Humennom postavila v kroji. Pre školu to bola novinka.

 

Dievčina sa venuje folklóru odmalička. Najprv tancovala, neskôr sa viac začala venovať spevu. "Na maturitnú skúšku som sa rozhodla prísť v kroji preto, že ma to jednak vystihuje, nehanbím sa za to, pretože je to niečo, čo ma baví a som veľmi rada, keď tak môžem prísť oblečená a tak aj reprezentujem folklór. A keby som mohla, určite by som tak chodila bežne oblečená. Mám to rada," vysvetlila pre TASR dôvody výberu svojho outfitu na skúšku dospelosti.

"Nešla som so zámerom, že mi to možno pomôže k nejakej lepšej známke," upozornila s tým, že to bolo z presvedčenia. Kroj, ktorý má na sebe, pochádza z tunajšieho regiónu. Podľa jej slov pri príchode do školy okolie zaujala. "Každý na mňa pozeral, aj učiteľky sa so mnou fotografovali, takže asi som ich milo prekvapila," poznamenala s úsmevom. Neopomenula, že jej je v kroji teplo. "Ale dá sa to zniesť, keďže nie som na priamom slnku," dodala.

Svoj talent predstavovala pravidelne aj na rôznych školských akciách už od prvého ročníka. K spevu motivovala aj svoje spolužiačky, na stužkovej slávnosti si s nimi dokonca zatancovala. Skonštatovala, že by uvítala, ak by v takejto tradícii v škole niekto pokračoval. "Nie je sa za čo hanbiť, je to jednak naše slovenské a niekedy sa tak chodilo bežne, takže ja by som bola rada," doplnila. Zo študentky odboru pracovník marketingu, ktorá má pred sebou ešte skúšku z anglického jazyka, sa, ako o sebe prezradila, možno v budúcnosti stane policajtka.

"Musím sa priznať, že je to pre nás novinkou v tomto roku," uviedla pre TASR jedna zo zástupkýň riaditeľa SOŠ technickej v Humennom Jana Harasimová. Spomenula, že žiaci každoročne pripravujú v rámci Dňa učiteľov akadémiu vo folklórnom duchu. Zároveň škola disponuje krojmi, ktoré pri tvorbe programu využíva, aj keď táto žiačka si obliekla iný. "Ona žije tou tradíciou a priniesla ju aj ostatným žiakom," poznamenala s tým, že je v tomto priekopníčkou. "Máme ešte chlapcov prvákov, ktorí folklórom žijú, tak hádam sa tá tradícia zachová," uzavrela.

Čítajte viac o téme: Maturity 2017/2018
Zdieľať na facebooku