V matematickej súťaži Náboj si zmerá sily viac ako 800 tímov

Matematická súťaž Náboj sa bude naraz konať v 15 mestách.
Matematická súťaž Náboj sa bude naraz konať v 15 mestách. / Zdroj: math.naboj.org

Bratislava 10. marca (TASR) – V medzinárodnej tímovej matematickej súťaži stredoškolákov s názvom Náboj, ktorá má pôvod na Slovensku, sa predstaví viac ako 800 päťčlenných tímov z ôsmich krajín sveta. Podujatie sa uskutoční 23. marca a na Slovensku bude prebiehať v Bratislave a Košiciach.


"Tento rok sa súťaž koná súčasne v 15 mestách, a to napríklad v  Bratislave, Košiciach, Prahe, Opave, Passau, Linzi, Krakove, Varšave, Budapešti či Edinburghu,“ vymenoval pre TASR jeden z organizátorov podujatia Adam Kňaze z občianskeho združenia Trojsten. Podľa jeho slov je zatiaľ prihlásených 806 päťčlenných tímov, čo znamená účasť 4030 stredoškolákov. Okrem Slovenska sa bude súťažiť aj v Česku, Poľsku, Maďarsku, Rakúsku, Nemecku, Anglicku a Rumunsku.
"Náboj je jedinečný nielen v samotnom priebehu súťaže, kde súťažiaci doslova behajú za úlohami a tímovo ich riešia na čas, ale aj v type samotných úloh, ktoré sú zamerané na rozvíjanie logického myslenia a matematickej zručnosti iným spôsobom ako v škole," vysvetlil Kňaze.
Celá súťaž trvá 120 minút, počas ktorých sa tímy snažia na jednom zo súťažných miest vyriešiť čo najviac príkladov. Na začiatku súťaže dostane každý tím zadania šiestich príkladov. Keď tím dospeje u niektorého z nich k správnemu, väčšinou číselnému výsledku, dostane zadanie ďalšieho. Kto vyrieši v časovom limite najviac príkladov, vyhráva.
Náročnosť úloh je koncipovaná tak, že sa môžu zúčastniť aj študenti, ktorí s matematickými súťažami nemajú veľa skúseností, a pritom si prídu na svoje aj úspešní riešitelia matematických olympiád. Úspech väčšinou nezávisí len od schopností jednotlivých členov, ale aj efektívnej tímovej spolupráce.

Čítajte viac o téme: Matematika, Fyzika
Zdieľať na facebooku