Budúci novinári sa učia odstraňovať stereotypy v mediálnych výstupoch

Stále častejšie zaznievajú kritické hlasy odborníkov, ale i širokej verejnosti na odbornosť slovenských novinárov.
Stále častejšie zaznievajú kritické hlasy odborníkov, ale i širokej verejnosti na odbornosť slovenských novinárov. / Foto: Bigstock

26.7.2017

Bratislava 26. júla (TASR) – Aké stereotypy sú v novinárskych textoch, čo skresľuje realitu a ako médiá formujú videnie sveta. Aj týmito témami sa už tri semestre zaoberajú budúci novinári na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. S iniciatívou vytvoriť nový voliteľný predmet prišla nezisková organizácia Človek v ohrození. Kurz už vyše roka prebieha v spolupráci s katedrou žurnalistiky a Hospodárskymi novinami. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 
"Svet medzi riadkami je na Slovensku veľmi ojedinelý projekt, unikátny, ktorý sa zameriava na to, aby budúci žurnalisti prenikli trochu do tém, ako sú vlastné stereotypy, vlastné postoje, vlastné normy a ako ich ovplyvňujú pri písaní o menšinových témach. Nielen z remeselného hľadiska, ale aj z hľadiska, ako odhaľovať vlastné stereotypy a ako s tým pracovať ďalej v mediálnych výstupoch," uviedol odborník na zobrazovanie globálnych tém a zároveň jeden z lektorov projektu Andrej Návojský.
"Kurz prebiehal spôsobom, že na začiatku sme sa pár hodín venovali metodológii alebo analýze. To znamená, snažili sme sa študentov naučiť nazerať medzi riadky. Pýtali sa, kto informáciu vytvoril, čo je cieľom, aké výrazové prostriedky sú používané a tak ďalej, a následne sme túto analýzu používali na sedem rôznych tém," uviedol pre TASR koordinátor projektu Peter Ivanič z Človeka v ohrození. Išlo o témy globalizácia, udržateľný rozvoj, migrácia, ľudské práva, chudoba či zmena klímy.
Študenti počas kurzu písali vlastné články, ktoré po úprave textu editormi publikovali. "Články mali reflektovať pohľad, že keď píšeme povedzme články o ekonomických dohodách s Afrikou, tak nereflektujeme iba na to, aká je pozícia Slovenska alebo Európskej únie, ale aj pohľad miestnych ľudí, že ako sa ich to dotkne," dodal. Študenti podľa neho najviac ocenili to, že si začali uvedomovať pri písaní svoje vlastné predsudky a postoje. 
Tie vnímali študenti počas kurzu najmä pri rómskej problematike. "Pamätám si na článok o utekajúcich Rómkach z nemocníc. Pokiaľ to niekto podá tak, že utekajú, ale nevysvetlí prečo, hneď to znie šialene a máme tendenciu takýchto ľudí odsúdiť. Ale pokiaľ sa naozaj snažíme nazrieť do hĺbky, možno zistíme, že pravda je úplne niekde inde. To som zbadala aj sama na sebe," hovorí jedna zo študentiek kurzu. 
Kurz je primárne určený pre budúcich novinárov. Na bratislavskej katedre sa vyučuje od februára minulého roka. V budúcom akademickom roku sa bude vyučovať aj na žurnalistike na Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

Čítajte viac o téme: Stereotypy a predsudky
Zdieľať na facebooku