Univerzity dostanú vyše pol milióna eur na vzdelávanie odborníkov na eurofondy

Univerzity dostanú financie na vzdelávanie mladých v oblasti využívania eurofondov.
Univerzity dostanú financie na vzdelávanie mladých v oblasti využívania eurofondov. / Foto: Shutterstock

18.7.2017

Bratislava 18. júla (TASR) - Desať univerzít, osemnásť fakúlt a viac ako 576.000 eur z Operačného programu Technická pomoc sú súčasťou vzdelávacej iniciatívy, ktorej cieľom je prostredníctvom nových vyučovacích predmetov pripraviť mladých ľudí na prácu s eurofondmi.

 

Domácich aj zahraničných lektorov a odborníkov z praxe školy zafinancujú z nenávratného finančného príspevku na základe zmlúv podpísaných s Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. TASR o tom informoval jeho komunikačný odbor.
"Štát si potrebuje vychovať vlastných odborníkov v oblasti fondov Európskej únie a naše verejné vysoké školy na to majú tie najlepšie predpoklady. Navyše po roku 2020 musíme počítať s nižším rozpočtom štrukturálnych fondov a s nutnosťou kombinovaného financovania veľkých projektov. Noví experti ušetria nám všetkým nemalé prostriedky, ktoré by štát inak vynaložil na externých konzultantov," uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.
Podľa informácií jeho úradu majú nové alebo inovované študijné programy a voliteľné predmety podporiť záujem mladých o prácu v štátnej správe, najmä pri riadení eurofondov. Projekty jednotlivých fakúlt vo svojich projektoch predstavili rôzne možnosti, ako je e-learning, klinické vzdelávanie či programy zamerané na riešenie vývoja algoritmov pre elektronizáciu verejnej správy alebo rodovú rovnosť.
Absolventi štúdia by sa mali špecializovať na riadenie, monitorovanie, hodnotenie, kontrolu či audit štrukturálnych fondov. Dôležitosť tohto typu kvalifikácie podľa úradu podčiarkuje fakt, že podpredseda vlády sa v apríli rozhodol podporiť všetky predložené projekty a navýšil pôvodný rozpočet 300.000 eur takmer dvojnásobne.
Vzdelávacia iniciatíva na slovenských vysokých školách sa začne v školskom roku 2017/2018.

Čítajte viac o téme: Eurofondy
Zdieľať na facebooku