P. KRAJŇÁK: V systéme duálneho vzdelávania v SR je zapojených asi 1600 študentov

V systéme duálneho vzdelávania v SR je aktuálne podľa štátneho tajomníka Petra Krajňáka zapojených asi 1600 študentov.
V systéme duálneho vzdelávania v SR je aktuálne podľa štátneho tajomníka Petra Krajňáka zapojených asi 1600 študentov. / Foto: TASR

8.6.2017 |

Bratislava 8. júna (TASR) - V systéme duálneho vzdelávania v SR je zapojených asi 1600 študentov. Uviedol to dnes pre TASR v rámci konferencie Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK) pod názvom "Vzdelávanie v digitálnom svete. Ako zmení Priemysel 4.0 vzdelávanie?" štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Peter Krajňák.
"Cieľom je po ukončení Národného projektu duálneho vzdelávania mať o tri roky približne 12.000 študentov," priblížil. Národný projekt duálneho vzdelávania sa podľa neho začal v roku 2016 a potrvá do roku 2020. Systém duálneho vzdelávania je podľa jeho slov naviazaný na množstvo závodov, ktoré sú v regiónoch.
Prvý pokus s bakalársky orientovaným programom na vysokých školách by mal podľa jeho slov začať od septembra 2017, a to v spolupráci s automobilkou Volkswagen. "Pri dvojročnom akčnom pláne na roky 2018 a 2019 bude treba tento typ štúdia zadefinovať mimoriadne zodpovedne a mimoriadne dôsledne, aby takéto programy začali vznikať," poznamenal.
Podľa Krajňáka takýto typ štúdia však vyžaduje iný prístup aj od Akreditačnej komisie SR, ktorá musí dbať na potreby ekonomiky a trhu v SR. "Pretože bez tohto sme stratení," upozornil.
Podľa štátneho tajomníka MŠVVŠ SR treba do povedomia ľudí dostať pri voľbe školy uplatniteľnosť absolventa v zamestnaní, nielen mať snahu dostať vysokoškolský titul. "Chcem týmto vyzvať rodičov a samotných študentov, ktorí sa v najbližšom období budú rozhodovať, na aký typ vzdelávania ísť, nech uprednostnia technické vzdelávanie, teda vzdelávanie, ktoré bude aj v súlade s priemyselnou revolúciou 4.0," zdôraznil.
Tempo duálneho vzdelávania na Slovensku by podľa Krajňáka mohlo byť rýchlejšie. "Záleží vždy aj od ekonomiky krajiny, aj od geografického rozdelenia a vyváženosti priemyslu. U nás sa sústreďuje na západnom Slovensku - konkrétne bratislavský región je v duálnom vzdelávaní najďalej. Nitriansky región, kam má prísť automobilka Jaguar, začína teraz uvažovať pri stredných odborných školách o duálnom vzdelávaní. Východné časti krajiny idú však v staršom režime vzdelávania. Pri stredných odborných školách je však na východe šanca integrovať potenciál a využiť duálne vzdelávanie," dodal štátny tajomník MŠVVŠ SR.

Čítajte viac o téme: Duálne vzdelávanie
Zdieľať na facebooku