Košickí študenti uspeli v celosvetovom finále robotickej súťaže

Druhé miesto dosiahli mladí študenti z Košíc v celosvetovom finále robotickej súťaže First Lego League (FLL) v americkom St. Louise.
Druhé miesto dosiahli mladí študenti z Košíc v celosvetovom finále robotickej súťaže First Lego League (FLL) v americkom St. Louise. / Ilustračné foto: FLL

Košice 16. mája (TASR) - Druhé miesto dosiahli mladí študenti z Košíc v celosvetovom finále robotickej súťaže First Lego League (FLL) v americkom St. Louise. Košický tím TalentumSAP uspel v kategórii "Gracious professionalism", keď porota ohodnotila najmä jeho vyrovnaný výsledok vo všetkých disciplínach a ocenila aj jeho vnímavý a pohotový prístup.
V tohtoročnom finále sa stretlo 108 družstiev – tie najlepšie spomedzi desiatok tisíc tímov z celého sveta. V rámci FLL sa súťaží v štyroch kategóriách – Robot Game, Robot Design, Team Work a Research Project. Najpopulárnejšou je Robot Game, v ktorej si slovenskí reprezentanti pripísali celkové 12. miesto. Veľkému záujmu sa tešil aj ich výskumný projekt o záchrane netopierov, v rámci ktorého predstavili svoj jedinečný produkt "Batscape". Ten umožní uniknúť netopierom pri vonkajšej izolácii zo škár budov. Dostali sa aj do skupiny tímov, ktorú si prizvala porota na detailné preverenie ich schopností, čo sa podarilo iba najlepším účastníkom. TASR o tom dnes informoval Slavomír Šikuda z agentúry mediamedia.
Nomináciu na Svetový festival FLL získali mladí Slováci z TalentumSAP už druhýkrát. Zo Slovenska sú jediným tímom, ktorému sa to podarilo. Ich mentorkou v rámci Nadácie Talentum Cassoviensis Alapítvány v Košiciach je už siedmy rok Angelika Hanaszová. "Svetový festival sa svojou atmosférou a svojimi rozmermi vôbec nepodobá na európske súťaže. Pripomína skôr veľké výstavné podujatie, kde si všetkých 108 tímov ozdobí svoj stan a snaží sa upútať pozornosť tých ostatných. Nie je to iba o súťaži, ale aj o zábave, komunikácii a spolupráci medzi mladými z celého sveta," vysvetľuje. Šesticu jej úspešných zverencov vo finále tvorili tento rok Mária Kuczik, Oliver Dávitko, Oszkar Urbán, Maximilián Pándy, Ján Pavol Luby a Matúš Pačuta.
"Patria medzi najlepších na svete. To hovorí za všetko. Nám nezostáva nič iné, len vysloviť uznanie a obdiv nielen spomenutej šestici našich reprezentantov, ale aj všetkým, ktorí sa podieľajú na výchove mladých expertov na robotiku. Sme veľmi hrdí, že ich môžeme už niekoľko rokov podporovať," povedal generálny riaditeľ SAP Slovensko Richard Guga.

Čítajte viac o téme: Súťaž
Zdieľať na facebooku