Víťazom súťaže Euroscola 2017 sa stala Stredná odborná škola v Námestove

Víťazom súťaže Euroscola 2017 sa stala Stredná odborná škola v Námestove
Víťazom súťaže Euroscola 2017 sa stala Stredná odborná škola v Námestove / Foto: Bigstock

Bratislava 16. decembra (TASR) – Víťazom súťaže Euroscola 2017 sa stala Stredná odborná škola v Námestove. Informačná kancelária Európskeho parlamentu vyhlásila dnes v Bratislave výsledky 12. ročníka súťaže.
"Naša škola sa na tejto súťaži zúčastnila už druhýkrát. Témou bolo slovenské predsedníctvo v Rade EÚ, čo bola pre nás blízka téma. Zapojili sme sa predovšetkým preto, aby sme, my, mladí, viac pochopili EÚ a aby sme ju priblížili. A hlavne sme chceli dať do povedomia našu krajinu," uviedla pre TASR tretiačka Erika z víťaznej školy.
"Na Slovensku sme zorganizovali rôzne diskusie s poslancami, rôzne akcie v školách a hlavným projektom boli simulované televízne noviny, v rámci ktorých sme uvádzali všetky aktivity, ktoré sme počas troch-štyroch mesiacov zorganizovali," priblížila Erika ich aktivity. Priznala, že chlapcov a dievčatá z tejto školy na základe ich dotazníkov šokovalo zistenie, že zahraniční študenti o Slovensku vedeli veľmi málo.
Na druhom mieste v súťaži skončilo Gymnázium v Snine a na treťom Obchodná akadémia v Prievidzi. Ďalšie priečky obsadila Spojená škola v Detve, Cirkevné gymnázium svätého Jána Krstiteľa v Trebišove, Cirkevná spojená škola – Gymnázium svätého Cyrila a Metoda v Snine, Katolícka spojená škola svätého Vincenta de Paul v Leviciach a Gymnázium Jána Chalupku v Brezne.
Uvedené školy sa zúčastnia na pracovnom dni v Európskom parlamente v Štrasburgu v prvom polroku 2017.
Študentom za ich prácu a snahu poďakovali aj europoslanci Monika Flašíková Beňová (Smer-SD), Boris Zala a Ivan Štefanec (KDH). Projekt považujú za veľmi dôležitý, pretože je to jeden zo spôsobov, ako sa dozvedieť viac o EÚ, jej fungovaní a politikách.
Tento rok sa zapojilo do súťaže 19 projektov. Najviac z nich - sedem poslali školy z východného Slovenska, naopak, najmenej z Bratislavského kraja.
"Celkom 33 stretnutí absolvovali europoslanci v stredných školách na Slovensku počas tohto ročníka Euroscoly. Pokiaľ ide o témy, najviac sa venovali predsedníctvu Slovenska v Rade EÚ, brexitu, tomu, čo by mala robiť EÚ inak, migrácii, obchodným dohodám a téme energetiky," priblížil komunikačný tajomník Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu Dionýz Hochel.
Do súťaže sa mohli zapojiť všetky stredné školy na Slovensku, jej cieľom je posilniť verejnú diskusiu o EÚ aj u mladých ľudí. Študenti mali organizovať podujatia, diskusie či workshopy. Mohli si určiť vlastné témy alebo si vybrať z ponuky zverejnenej na internetovej stránke Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu.

Čítajte viac o téme: Súťaž
Zdieľať na facebooku