Škótsky psychológ D. I. Perrett bude na Trnavskej univerzite prednášať o kráse

Škótsky psychológ D. I. Perrett bude na Trnavskej univerzite prednášať o kráse
Škótsky psychológ D. I. Perrett bude na Trnavskej univerzite prednášať o kráse / Ilustračná foto: Bigstock

24.10.2016 |

Trnava 24. októbra (TASR) – Dozvedieť sa, prečo sa ľuďom páči to, čo sa im páči, budú mať možnosť poslucháči prednášok škótskeho profesora psychológie a neurovied Davida Iana Perretta. Na Trnavskej univerzite (TU) je až do piatka 28. októbra hosťom Centra kognitívnych vied a Katedry filozofie Filozofickej fakulty (FF) v rámci cyklu Týždeň s... (One week with).


Perrett prednesie sériu siedmich prednášok a workshopov týkajúcich sa najmä otázok krásy z evolučného a biologického hľadiska, osobitne otázky krásy ako dôležitého znaku pre pohlavný výber partnera a otázky imunity budúceho potomstva, takisto problému vplyvov hladín jednotlivých hormónov na naše estetické preferencie. TASR o tom informoval Andrej Démuth z FF. Rovnako sa bude venovať otázke, či existujú univerzálne aspekty krásnej tváre, alebo či je naše vnímanie krásy individuálne podmienené. "Popri klasických akademických prednáškach prediskutuje so študentmi a odbornou verejnosťou aj otázky úlohy životného prostredia, kultúry a vývojových vplyvov na formovanie vkusu a aspektov príťažlivosti, ako aj to, ako sa učíme posudzovať krásu od rodiny a od rovesníkov," dodal za organizátorov Démuth.
D. I. Perrett je profesorom na univerzite v škótskom St. Andrews a zároveň riaditeľom tamojšieho percepčného laboratória. Vo svojej práci sa zameriava najmä na výskum zákonitostí zrakového vnímania a vnímania krásy (atraktivity). Cyklus prednášok Týždeň s... organizuje FF už niekoľko rokov. Na pôde TU už hosťovali viaceré osobnosti, okrem iných kognitívny vedec Paul Thagard z Kanady, svetový odborník na filozofiu emocionality Ronald de Sousa či jeden z najvýznamnejších žijúcich analytických filozofov súčasnosti Timothy Williamson z oxfordskej New College.

Čítajte viac o téme: Konferencie | Semináre
Zdieľať na facebooku