Študenti z Holandska, ČR a Slovenska si skúšajú medzinárodné podnikanie

Študenti z Holandska, ČR a Slovenska si skúšajú medzinárodné podnikanie
Študenti z Holandska, ČR a Slovenska si skúšajú medzinárodné podnikanie / Foto: Pexels

10.10.2016 |

Martin 10. októbra (TASR) - Viesť mladých ľudí k úspešnému medzinárodnému podnikaniu je hlavným cieľom medzinárodného projektu Erasmus+, v rámci ktorého sa dnes v Martine stretli študenti Obchodnej akadémie v Martine, Masarykovej obchodnej akadémie v českom Jičíne a Alfa College v holandskom Hoogeveene.
Podľa zástupcu primátora Martina Imricha Žiga navštívia študenti martinské firmy, v ktorých budú prezentovať reálne obchodné spoločnosti z Holandska a Česka a budú sa snažiť nadviazať obchodnú spoluprácu. "Ide o dvojročný projekt, ktorý je pripravený na niekoľko etáp. Začali sme tento rok v apríli. V našom partnerskom meste Hoogeveen sa stretli vybrané skupiny študentov z troch škôl. Projekt, do ktorého sú zapojené samosprávy aj združenia podnikateľov, je o spojení teórie s praxou. Má naučiť študentov podnikať nielen v cestovnom ruchu, ale aj komunikovať s podnikateľmi. V Hoogeveene boli v niekoľkých fabrikách a skúšali tam predať nejaké produkty. Takto to bude teraz pokračovať v Martine," povedal Žigo.
Učiteľ angličtiny na Masarykovej obchodnej akadémii v Jičíne Ondřej Švanda vníma projekt ako šancu pre študentov vyskúšať si nanečisto, čo ich čaká v zamestnaní. "Nemajú čo stratiť. Naši študenti už prezentovali české firmy v Holandsku a teraz budú prezentovať tu. Z našej strany sa zapojilo 20 študentov a sú rozdelení po dvojiciach, ktoré vždy prezentujú jednu firmu. Od tejto návštevy očakávam, že dôjde k nadviazaniu spolupráce medzi českými firmami a slovenskými odberateľmi, pretože určite máme čo ponúknuť. Máme množstvo hotelov a reštaurácií, ktoré študenti prezentujú. A verím, že pre slovenskú verejnosť to bude zaujímavé," uviedol Švanda.
Podotkol, že nadviazať spoluprácu medzi Českom a Holandskom je určite ťažšie ako medzi Českom a Slovenskom. "Pretože sem to bolo asi 400 kilometrov. A je pravdepodobnejšie, že v cestovnom ruchu sa Česi a Slováci budú navštevovať skôr ako Česi a Holanďania," dodal učiteľ Masarykovej obchodnej akadémie v Jičíne.

Zdieľať na facebooku