Študenti si počas olympiády kritického myslenia vyskúšali odhaľovať hoaxy

  Foto: Bigstock

Bratislava 14. decembra (TASR) - Tisícky stredoškolákov z celého Slovenska si v olympiáde kritického myslenia vyskúšali odhaľovať hoaxy, overovať správy a tvoriť argumenty. V utorok (13. 12.) sa uskutočnilo školské kolo olympiády, ktorú organizuje Slovenská debatná asociácia.
      

Do olympiády kritického myslenia sa zaregistrovalo 5896 žiakov z vyše 200 stredných škôl. Najviac žiakov sa zapojilo z Tatranskej akadémie v Poprade (445) a gymnázia v Sečovciach (389). Cieľom olympiády je šíriť mediálnu gramotnosť, odolnosť voči manipulácii a argumentačné zručnosti. Študenti sa učia rozpoznávať seriózne od dezinformačných médií, vyhľadávať a overovať informácie, správne interpretovať dáta a grafy. Na záver testu majú žiaci možnosť byť kreatívni a naformulovať vlastný argument.
      

"Pointou olympiády kritického myslenia nie je nezmyselné memorovanie faktov. Študentstvo má počas celého testu prístup k internetu. Snažíme sa ich naučiť, ako sa pohybovať v reálnom informačnom priestore. V teste používame reálne príklady článkov alebo statusov, s ktorými sa stretávajú dennodenne na internete," povedal koordinátor olympiády Richard Vaško.
      

"Z výskumu PISA 2021 vyplýva, že väčšina mladých ľudí na Slovensku sa neučí rozoznávať zavádzajúce informácie a nevie oddeliť fakty od názorov. Analýza Globsec z roku 2020 zas ukazuje, že až 56 percent ľudí na Slovensku je náchylných veriť tvrdeniam, ktoré obsahujú klamstvá alebo konšpirácie. Tento alarmujúci stav chceme zmeniť," povedal riaditeľ Slovenskej debatnej asociácie Ondrej Schutz. Ako doplnil, k mediálnej gramotnosti a kritickému mysleniu treba mladých ľudí viesť už od skorého veku, aby nespadli do konšpiračných a radikálnych bublín na internete.
      

Rozhodcov Slovenskej debatnej asociácie čaká opravovanie a vyhodnocovanie tisícov argumentov, ktoré vytvorili stredoškoláci. Úspešní riešitelia postúpia do krajského kola, ktoré sa uskutoční v marci 2023. Olympiáda vyvrcholí celoslovenským finálovým kolom v júni 2023.
 

Zdieľať na facebooku