Rektor Paneurópskej vysokej školy vyzval kolegov, aby sa prebrali z pasivity

Prof. Juraj Stern
Prof. Juraj Stern / Foto: PEVŠ

Popredný slovenský ekonóm a vysokoškolský pedagóg Prof. Ing. Dr.h.c. Juraj Stern, PhD. má významné zásluhy na rozvoji vzdelanosti a medzinárodnej spolupráce Slovenskej republiky. Dnes zverejnil list, ktorý adresoval svojim kolegom – pedagógom a vyzýva ich v ňom, aby sa prebrali z pasivity a stáli po boku študentov.

 

 

Otvorený list akademickej obci Slovenska!

Vážení kolegovia!

 

Som smutný z pretrvávajúcej letargie a pasivity časti akademickej obce. Zatiaľ čo naši študenti stoja každý týždeň na námestiach a zasadzujú sa spolu s občianskou iniciatívou  "Za Slušné Slovensko", mnohí z Vás pedagógov stojíte bokom. V mysli sa mi vybavujú roky 1989 a aj roky mečiarizmu, keď väčšina pedagógov stála po boku študentov a vedeli privodiť zmenu, ktorú naša krajina vtedy tak potrebovala.

S názormi, že politika nepatrí na pôdu univerzity sa dá súhlasiť, aj to však s výhradami, je to chabé ospravedlnenie pre pasivitu. Spomeňte si na Nežnú revolúciu, boli to študenti, umelci a vedci, ktorí boli hybnou silou zmien a tá sa diala hlavne priamo na univerzitách a školách.

Každý týždeň som teraz opäť stál po boku mojich študentov z Paneurópskej vysokej školy na námestí. Bol to opäť skvelý pocit, som na svojich študentov hrdý, boli aktívni. Aj oni privítali moju účasť. Žiaľ o tento skvelý pocit účasti a spolupatričnosti ste sa mnohí pripravili!

Milí študenti, povzbuďte svojich pedagógov a akademických funkcionárov, aby napriek tomu, „že doteraz tvrdo spali, ste ich vy hromami a bleskami vzbudzovali k tomu, aby sa prebrali!“

Vážení kolegovia, prejavte svoju občiansku statočnosť a poďme spoločne pre našich študentov, pre naše deti a vnukov, pre našu budúcnosť pridať svoj hlas. Nechceme korupciu, aroganciu moci, žiadame objasnenie všetkých podozrení, kriminálnych deliktov minulosti, odstránenie vplyvu oligarchov, spravodlivú justíciu a potrestanie vinníkov. Všetci chceme SLUŠNÉ A TOLERANTNÉ SLOVENSKO!

 

Prof. Juraj Stern

Rektor Paneurópskej vysokej školy

 

Zdieľať na facebooku