Projektom roka mladých je Antifašistický festival!

Rada mládeže Slovenska opäť ocenila výnimočných mladých ľudí a ich dobrovoľnícke aktivity.
Rada mládeže Slovenska opäť ocenila výnimočných mladých ľudí a ich dobrovoľnícke aktivity. / Foto: RMS

28. novembra 2017, Bratislava - Rada mládeže Slovenska opäť ocenila výnimočných mladých ľudí a ich dobrovoľnícke aktivity. Aj tento ročník Ceny MOST ukázal, že mládež sa zaujíma o život okolo seba a nie je jej ľahostajné, akým smerom sa vyvíja spoločnosť.


Projektom roka 2017 sa stal Antifašistický festival iniciatívy Povstanie pokračuje.

„O tejto cene ako o jedinej rozhodla verejnosť hlasovaním. Mladí ľudia, ktorí organizujú festival pri príležitosti Slovenského národného povstania získali v online hlasovaní najviac hlasov. Ich cieľom je hovoriť o súčasných  zdrojoch a nebezpečenstvách neslobodného myslenia. Pripomínajú, prečo je potrebné aktívne vystupovať proti každej podobe diskriminácie a odmietať politiky, ktoré sa snažia niektorých jednotlivcov alebo skupiny zbaviť ľudských  práv a dôstojnosti. Aj tento ročník Ceny MOST je dôkazom, že medzi mladými je veľa inšpiratívnych a vyzretých osobností s jasnými postojmi,“ hovorí Jenčová z Rady mládeže Slovenska.

Odborná porota zložená z osobností tretieho sektora a víťazov minulých ročníkov rozhodovala o tom, ktorý projekt alebo osobnosť získa ocenenie v ďalších  kategóriách „Mladá osobnosť roka“, „Dlhodobý prínos osobnosti“, „Dlhodobý prínos organizácie“ a „Komunikačný počin roka“. „Projekt roka“ vyberala verejnosť hlasovaním.

„Cenou MOST sa snažíme vyzdvihnúť výnimočné projekty, ktoré mladí ľudia iniciovali a slúžia ako inšpirácia pre ostatných. Oceňujeme tiež hodiny dobrovoľníckej práce ľudí a organizácií, ktorí s mladými dlhodobo spolupracujú a povzbudzujú ich. Mladí ani zďaleka nie sú apatickí, ako nám to občas chcú nahovoriť niektoré médiá. Naopak, výrazne sa angažujú,“ vraví Irena Jenčová z Rady  mládeže Slovenska.

Dôkazom týchto slov sú aj dve mladé osobnosti roka. Stali sa nimi David Straka a Karolína Farská, ktorí dokázali doslova vyburcovať davy. Stredoškoláci  zorganizovali tri vlny Veľkých protikorupčných pochodov, ktoré zatriasli našou politickou scénou.

Na nelichotivú situáciu v spoločnosti poukazuje aj projekt #SOMTU, ktorý reaguje na zvyšovanie nenávisti v online priestore. Získal Cenu MOST v kategórii „Komunikačný počin“. Napriek tomu, že nápad na iniciatívu vznikol v zahraničí, členovia SOMTU trávia každý deň hodiny tým, aby dali najavo, že nenávistné komentáre do slušnej diskusie nepatria,“ ozrejmila Irena Jenčová.

V kategórii Dlhodobý prínos osobnosti porota vybrala ako víťaza Juraja Hipša, ktorý sa celoživotne venuje alternatívam vo vzdelávaní, avšak ocenenie mu patrí najmä za Sokratov a Komenského inštitút. Cenu Most za dlhodobý prínos organizácie dostalo občianske združenie Odyseus. Funguje na Slovensku už 20 rokov a ako posledná z organizácií sa venuje práci v teréne s drogovo závislými a s pracovníkmi v sexbiznise.

 

Názov kategórieVíťaz kategórie
Projekt rokaAntifašistický festival/Povstanie pokračuje
Mladá osobnosť rokaKarolína Farská a Dávid Straka (organizátori Protikorupčných pochodov)
Komunikačný počin roka#Som tu
Dlhodobý prínos osobnostiJuraj Hipš
Dlhodobý prínos organizácieOZ Odyseus
Čítajte viac o téme: Ocenenia
Zdieľať na facebooku