Mladí prírodovedci často nevedia, čo ďalej po štúdiu. Konferencia NextStep Science im priblíži príležitosti v komerčnej sfére.

  Foto: Pexels

Bratislava, 21. marca 2023 – Kariérne podujatie NextStep Science Conference je jednou z mála príležitostí, ako sa môžu študenti prírodných vied priblížiť firmám ponúkajúcim vedecké pracovné pozície. Tie im umožnia zamestnať sa po škole v odbore a zároveň získať aj zaujímavé ohodnotenie. Tretí ročník podujatia NextStep Science Conference sa uskutoční v stredu 22. marca 2023 vo Vedeckom parku Univerzity Komenského v Bratislave. Na podujatí sa predstaví aj úspešný slovenský startup Powerful Medical alebo MultiplexDX biochemika Pavla Čekana. Konferenciu organizátori realizujú s finančnou podporou predsedu vlády Slovenskej republiky.

 

Študenti a absolventi prírodovedných odborov na Slovensku nemajú dostatočný prehľad o možnostiach kariéry v prírodných vedách. Ich voľbou býva často práca na akademickej pôde, odchod do zahraničia či dokonca pôsobenie celkom mimo vedeckej oblasti. Po kvalitných absolventoch z odborov biológie, chémie, medicíny alebo farmácie je však veľký dopyt už aj v komerčnej sfére na Slovensku.

Uvedomuje si to aj molekulárna biologička Mária Mazúrová, predsedníčka občianskeho združenia NextStep Science, ktoré kariérne podujatie pre prírodovedcov organizuje: 

„Je veľmi dôležité, aby nielen absolventi, ale aj potenciálni študenti prírodných vied získali prehľad o možnostiach uplatnenia na Slovensku. Vyhneme sa tak odlivu mozgov do zahraničia alebo tomu, aby nadšenie pre vedu prevalcoval nedostatok informácií o atraktívnych príležitostiach, ktoré sú prínosné aj pre spoločnosť. Veľkou témou je napríklad využitie umelej inteligencie v medicíne. “

 

Hlavnou témou sú biotechnológie

Študenti a nadšenci prírodných vied sa počas podujatia budú môcť zúčastniť viacerých prednášok, diskusií a workshopov s odborníkmi. Získajú tak prehľad o svojich kariérnych možnostiach, nadviažu nové kontakty a spolupráce. Program podujatia začína v stredu 22. marca o 17.00 hod vo Vedeckom parku UK a pokračuje do večerných hodín. 

Hlavným partnerom podujatia je spoločnosť Saneca Pharmaceuticals, ktorá na podujatie prinesie tému “Z banky do reaktora - konkurencieschopný vývoj a produkcia liečiv”. Miroslav Kavala, Head of API engineering department v Saneca Pharmaceuticals hovorí:  

“Na Slovensku máme mnoho šikovných ľudí a mladých talentovaných študentov. Je dôležité ich motivovať, vedieť využiť ich silné stránky a kreativitu na výskum, vývoj a riešenie problémov. Ich nové myšlienky a iný pohľad na vec spolu so skúsenosťami starších kolegov môže viesť k brilantným nápadom a riešeniam. Potrebujeme im ukázať, že aj na Slovensku sa dajú robiť veľké veci.” 

Jednou z kľúčových diskusií bude téma využitia umelej inteligencie v medicíne, ktorú prinesie spoločnosť Powerful Medical. Slovenský startup bratov Hermanovcov sa zaoberá využitím AI na zefektívnenie liečby kardiovaskulárnych chorôb. CEO spoločnosti Martin Herman na tému využitia umelej inteligencie v medicíne na Slovensku hovorí: 

“Najmä v západných krajinách si lekári uvedomujú, že umelá inteligencia má potenciál posunúť modernú medicínu na úplne inú úroveň. Na Slovensku vnímajú lekári prelomové technológie, akou je aj tá naša, s väčším rešpektom. Napriek tomu spolupracujeme so špičkovými slovenskými kardiológmi a v priebehu roka plánujeme našu aplikáciu spustiť aj na Slovensku a na ďalších európskych trhoch.”

Zaujímavým hosťom bude aj vedkyňa Dominika Fričová, ktorá sa po rokoch pôsobenia v zahraničí vrátila na Slovensko. O tejto téme bude diskutovať spolu s vedcom Miroslavom Balážom. 

Na podujatí sa zúčastní aj firma MultiplexDX biochemika Pavla Čekana, ktorá sa zaoberá detekciou rakoviny prsníka a rozbieha projekt ohľadom Alzheimerovej choroby. K téme pracovných príležitostí pre absolventov prírodovedných odborov Pavol Čekan hovorí:

“Na Slovensku je obmedzený počet pracovných miest v oblasti prírodných vied mimo akademickej sféry, a tak pre mnohých nie sú dostupné relevantné pracovné miesta. Našich zamestnancov podporujeme v rozvoji vedeckej kariéry prostredníctvom projektov v rámci vývoja konkrétnych produktov, ale paralelne napríklad aj prostredníctvom publikácií v prestížných vedeckých žurnáloch.”

Medzi ďalších zaujímavých hostí bude určite patriť Vladimír Šucha, vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, Ljuba Bachárová, odborníčka v oblasti kardiológie a elektrokardiológie, GHC GENETICS SK, Biotech, Axxence, Envien group a ďalší.

 

Registrácia je bezplatná

Účasť na podujatí NextStep Science Conference 2023 je otvorená pre všetkých študentov a nadšencov vedy a technológií. Registrovať sa môžu na webe občianskeho združenia NextStep Science – www.nextstepscience.org. Podujatie je bezplatné vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky. Účasť na podujatí môže byť prezenčná alebo aj online prostredníctvom platformy Zoom. Aktuálne informácie o prípravách podujatia sú k dispozícii na FaceBooku: https://www.facebook.com/nextstepscience

„Veríme, že program konferencie pritiahne tisícky mladých vedcov, ktorí premýšľajú o tom, ako sa uplatniť po skončení svojho štúdia. Sme presvedčení, že slovenskí prírodovedci majú šancu stať sa úspešnými, treba im len ukázať dostupné možnosti a príležitosti,“ dodáva organizátorka podujatia Mária Mazúrová.

Zdieľať na facebooku