STU má záujem zvýšiť počet zahraničných študentov aj z ázijských štátov

  Foto: Bigstock

Bratislava 22. januára (TASR) - Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave má záujem zvýšiť počet zahraničných študentov nielen z blízkeho európskeho okolia, ale aj z ázijských štátov vrátane Vietnamu. Vzhľadom na históriu i súčasný stav kontaktov oboch krajín sú na to dobré predpoklady. Vyplynulo to zo stretnutia rektora STU Olivera Moravčíka s veľvyslancom Vietnamskej socialistickej republiky na Slovensku Nguyenom Tuanom na pôde STU. Informuje o tom univerzita na svojom webe.
      

Obaja partneri sa zhodli, že s pôsobením vietnamských študentov a podnikateľov má Slovensko bohaté skúsenosti. "Zaujímame sa o zahraničných študentov nielen z krajín blízkeho okolia, ale aj z Ázie, osobitne z Vietnamu, s ktorým máme dlhú tradíciu vzťahov," povedal Moravčík. Vietnamskému ambasádorovi dal do pozornosti fakt, že štúdium v slovenčine môžu mať potenciálni vietnamskí študenti dokonca zadarmo a univerzita tiež poskytuje sociálne štipendium a rôzne formy podpory.
      

Prorektorka pre propagáciu a zahraničie STU Ľubica Vitková pripomenula, že univerzita má dohody o spolupráci s dvoma vietnamskými univerzitami v Hanoji a Ho Či Minovom Meste. Vďaka grantom je možné nielen pôsobenie vietnamských študentov, ale aj vedcov na STU. Rektor Moravčík predstavil vietnamskému ambasádorovi tiež rozsiahlu spoluprácu STU s priemyslom, výskumné programy, startupy a spoločné podniky a tiež projekt špičkového vedeckého kampusu CEVIS, ktorý STU pripravuje spolu s Univerzitou Komenského v Bratislave a Slovenskou akadémiou vied.
      

Veľvyslanec vyzdvihol vysokú úroveň technického vzdelania, ktoré poskytuje STU. Štúdium v slovenskom jazyku je podľa neho pre vietnamských študentov veľmi náročné, vyslovil sa však za nájdenie spôsobu, ako by mohli mladí ľudia z Vietnamu študovať na STU.

Zdieľať na facebooku