Univerzita Komenského sa umiestnila v rebríčku RUR na 404. mieste

Univerzita Komenského sa umiestnila v rebríčku RUR na 404. mieste.
Univerzita Komenského sa umiestnila v rebríčku RUR na 404. mieste. / Foto: Bigstock

Bratislava 28. apríla (TASR) - Rebríček Round University Ranking (RUR) zverejnil hodnotenie najlepších svetových univerzít. Jedinou reprezentantkou Slovenska v ňom je Univerzita Komenského (UK) v Bratislave, ktorej patrí 404. miesto na svete. V oblasti vzdelávania sa umiestnila na 165. mieste na svete. V posledných deviatich rokoch sa UK pravidelne umiestňuje v TOP 500 tohto rebríčka. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Lenka Miller.
      

Najväčšia slovenská univerzita je najlepšie hodnotená v indikátore vzdelávanie, kde jej patrí 165. miesto, a teda patrí do zlatej ligy, čiže druhej stovky. Hodnotí sa tam pomer počtu učiteľov a študentov, pomer počtu učiteľov a udelených bakalárskych titulov, respektíve doktorátov, pomer počtu doktorátov a bakalárskych titulov, ako aj reputácia školy.
      

Okrem vzdelávania sa hodnotia výskum, medzinárodná diverzita a finančná udržateľnosť. Rebríček hodnotí 1150 vedúcich univerzít z 85 krajín sveta od roku 2010.
      

"Je to ďalšia dobrá správa pre UK v tomto náročnom období, keď čelíme obhajobe nevyhnutnosti zvýšenia finančných zdrojov na vedu. Minulý týždeň sme v rebríčku The Impact Rankings predbehli všetky slovenské i české univerzity," povedal rektor UK Marek Števček. Ako dodal, tieto úspechy ich tešia a verí, že posilnia vnímanie dôležitosti podpory vedeckého výskumu.
      

Rebríček vydáva RUR rankingová agentúra v spolupráci s Clarivate Analytics, ktorej činnosť sa orientuje na analýzy v oblasti vedeckého a akademického výskumu publikovaného v karentovaných časopisoch. Rebríček RUR je jedným z viacerých svetových rankingov, ktoré hodnotia výskumné univerzity.

Zdieľať na facebooku