Študenti zdravotníckych odborov by mohli pomáhať pri testovaní

Študenti zdravotníckych odborov by mohli pod dohľadom robiť výtery a vyhodnocovať testy na nový koronavírus.
Študenti zdravotníckych odborov by mohli pod dohľadom robiť výtery a vyhodnocovať testy na nový koronavírus. / Zdroj: mosr

Bratislava 11. novembra (TASR) - Študenti zdravotníckych odborov by mohli pod dohľadom robiť výtery a vyhodnocovať testy na nový koronavírus. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú v stredu schválila vláda. Parlament bude o nej rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.  
      

Odoberať vzorky a následne ich diagnostikovať by mohli študenti pôrodnej asistencie, ktorí absolvovali najmenej dva semestre. Taktiež študenti odboru laboratórne vyšetrovacie metódy v zdravotníctve s absolvovaním najmenej dvoch semestrov. Pomáhať pri testovaní by mohli aj študenti doktorského odboru zubného lekárstva, ak absolvovali najmenej osem semestrov. Za zdravotníckeho pracovníka sa počas krízovej situácie považuje aj žiak, ktorý je v pracovnom vzťahu u poskytovateľa a je žiakom druhého alebo tretieho ročníka na strednej zdravotníckej škole v študijnom odbore diplomovaná všeobecná sestra, spresňuje sa v materiáli.
      

Dohliadať by na nich mal lekár, zubár, záchranár, sestra alebo praktická sestra.
      

Ministerstvo zdravotníctva by tiež podľa novely mohlo počas krízovej situácie uzatvoriť zmluvy na odber vzoriek a diagnostiku ochorenia COVID-19 s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, so Slovenským Červeným krížom a s jeho územným spolkom.
      

Návrhom zákona sa má upraviť kompetenčný rámec pre organizáciu miest, ktoré slúžia na testovanie. Zabezpečí sa tým aj testovanie osôb na hraniciach SR, píše sa v materiáli. "Samotná realizácia bude prebiehať prostredníctvom uzatvárania zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a predpokladá sa aj spolupráca so Slovenským Červeným krížom," uvádza rezort zdravotníctva.

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku