Národný štipendijný program umožňuje štúdium v ktorejkoľvek krajine

O štipendium je možné žiadať do konca apríla.
O štipendium je možné žiadať do konca apríla. / Foto: Unsplash

Bratislava 27. apríla (TASR) - Do 30. apríla sa môžu študenti, doktorandi a postdoktorandi s trvalým pobytom na Slovensku uchádzať o štipendium a cestovný grant Národného štipendijného programu SR na študijný, výskumný alebo umelecký pobyt v ktorejkoľvek krajine sveta počas akademického roka 2019/2020. TASR o tom informoval Ján Chlup zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA), ktorá Národný štipendijný program administratívne zabezpečuje.  
      

Štipendiá sú určené pre študentov a doktorandov slovenských vysokých škôl a postdoktorandov pôsobiacich na slovenských vysokých školách a výskumných organizáciách s trvalým pobytom na Slovensku na pokrytie životných nákladov na pobyt. Podrobné informácie o programe môžu uchádzači získať na webovej stránke programu www.stipendia.sk a www.scholarships.sk v prípade uchádzačov zo zahraničia.
      

Študenti, doktorandi a postdoktorandi, ktorí majú trvalý pobyt v SR, sa môžu uchádzať o cestovný grant v súvislosti s ich plánovaným študijným výskumným či umeleckým pobytom v zahraničí. "Národný štipendijný program SR je určený aj na podporu mobilít zahraničných študentov, doktorandov, vysokoškolských učiteľov, výskumných a umeleckých pracovníkov na pobyty na slovenských vysokých školách a výskumných organizáciách," povedal Chlup.
      

Vznik Národného štipendijného programu schválila vláda SR v roku 2005. Program je financovaný Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a SAIA ho administratívne zabezpečuje. "Doteraz bolo v rámci programu schválených 1631 štipendistov zo Slovenska na študijné a výskumné pobyty v rôznych krajinách sveta, z nich 1201 získalo aj cestovný grant, a vďaka tomuto programu realizovalo svoje študijné pobyty a výskum aj 1964 štipendistov zo zahraničia," uviedol Chlup. Vlani sa o štipendiá a cestovné granty v rámci dvoch výziev uchádzalo 795 záujemcov, štipendium získalo 255, z nich 57 aj cestovný grant.

Čítajte viac o téme: Štipendiá
Zdieľať na facebooku