Podiel výučby nemčiny klesá, stúpa však dopyt po zamestnancoch,ktorí ju ovládajú

Klesá aj podiel výučby tohto jazyka voči ostatným cudzím jazykom. Za posledných osem rokov o viac ako 13 percent. Naopak, dopyt po zamestnancoch, ktorý nemecký jazyk ovládajú, stúpa.
Klesá aj podiel výučby tohto jazyka voči ostatným cudzím jazykom. Za posledných osem rokov o viac ako 13 percent. Naopak, dopyt po zamestnancoch, ktorý nemecký jazyk ovládajú, stúpa. / Foto: Bigstock

Bratislava 15. septembra (TASR) – Len jedna z deviatich technických fakúlt na Slovensku ponúka nemčinu ako povinne voliteľný cudzí jazyk. Klesá aj podiel výučby tohto jazyka voči ostatným cudzím jazykom. Za posledných osem rokov o viac ako 13 percent. Naopak, dopyt po zamestnancoch, ktorý nemecký jazyk ovládajú, stúpa. TASR o tom informovala Daša Matejčíková z mediálnej agentúry TIME.is Communication.


STENGL IT Akademie spolu s odborníkmi z Ekonomickej univerzity v Bratislave začali s projektom, ktorý priblíži nemčinu ľuďom a pomôže im tak uplatniť sa na trhu práce. "Až 500 nemeckých firiem investuje na našom území a 40 percent z nich ešte očakáva nárast pracovných miest. Pričom v súčasnosti, keď nemecké firmy zamestnávajú viac než 120.000 Slovákov, personalisti bijú na poplach, že nie sme schopní pokryť dopyt po funkciách vyžadujúcich ovládanie tohto jazyka," povedala Matejčíková. Ako doplnila, väčšina škôl na vzniknutú situáciu nereflektuje.


Dôkazom, že školy vo svojej výuke veľmi nereagujú na aktuálny stav, sú podľa Matejčíkovej čísla. "Len 7,8 percenta, čiže 3397 študentov, tento rok maturovalo z nemčiny a jedna z deviatich technických fakúlt ju má ako povinne voliteľný jazyk. Jazykové zručnosti Slovákov sa pomaly obmedzujú výlučne na angličtinu. Už od roku 2012 klesá počet žiakov učiacich sa druhý cudzí jazyk," poznamenala Matejčíková.


"Angličtina IKT špecialistovi u nás nezabezpečuje okamžité uplatnenie. Je potrebná znalosť nemeckého jazyka na úrovni B1 a vyššie. To znamená bežnú komunikáciu v nemčine, projektovú reč a základy v IT problematike," poznamenal Andrej Petrovaj, autor projektu STENGL IT Akademie. Odborníci si dali za cieľ podporiť konkurencieschopnosť a zvýšiť šance na zamestnanosť pre ľudí, pracujúcich v tomto odbore. "Nemčina dnes zo slovenskej perspektívy nie je len pracovným jazykom opatrovateliek rakúskych dôchodcov alebo zdravotných sestier v nemeckých nemocniciach, je to aj jazyk každodennej komunikácie slovenských manažérov na vedúcich pozíciách v nemeckých a rakúskych firmách," vysvetlil Radoslav Štefančík, dekan Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave.


Počas dvoch ročníkov sa do projektu prihlásilo 270 uchádzačov, z nich vybrali 23. Jedinými podmienkami získať kurz zadarmo je mať nad 18 rokov, ovládať nemčinu na úrovni B1 a prejsť trojkolovým výberom. Prihláška je k dispozícii na stránke www.stenglakademie.sk, vyučovanie sa začína v októbri

Čítajte viac o téme: Cudzie jazyky
Zdieľať na facebooku