Študenti s diplomovými prácami z oblasti IT sa môžu zapojiť do súťaže IT Spy

Súťaž IT Spy začala.
Súťaž IT Spy začala. / Foto: Bigstock

Bratislava 16. mája (TASR) - Autori diplomových prác z českých a slovenských univerzít sa môžu prihlásiť do súťaže IT Spy. Každoročne sa v nej vyberajú najlepšie IT projekty, ktoré vznikli na akademickej pôde.

 

Študenti vďaka súťaži získajú nielen kontakty, ale i možnosť ľahšie sa presadiť na medzinárodnej úrovni a previesť svoje projekty do praxe. Súťaž je zároveň príležitosťou pre firmy a investorov, ktorí môžu zachytiť nápady s potenciálom, podporiť ich rozvoj a získať nových zamestnancov. Vzhľadom na dlhodobý nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v oblasti IT je vyhľadávanie talentov už na školách cestou, ktorou sa vydáva stále viac spoločností. "Firmy sa v posledných rokoch učia lepšie spolupracovať s vysokými školami, a to napríklad v podobe spoločných projektov s výskumnými tímami, ale hlavne spoluprácou s konkrétnymi talentovanými jedincami na diplomových či stále častejšie už na bakalárskych prácach," uviedol spoluorganizátor súťaže Tomáš Krátký.

 

Úroveň absolventských prác hodnotených v súťaži sa podľa organizátorov každým rokom zvyšuje a k maximálnemu využitiu všetkých projektov s potenciálom rozvoja je potrebné ešte viac prepojiť akademickú sféru s praxou. Potrebu dlhodobej spolupráce medzi firmami a jednotlivými fakultami vysokých škôl potvrdila aj Mária Bieliková, predsedníčka poroty a dekanka Fakulty informatiky a informačných technológií zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. "Dobrý nápad je len začiatkom, ktorý sám o sebe nie je zárukou úspechu a študenti často nevedia, ako ho správne predať. Preto vítame užšiu spoluprácu s technologickými firmami, ktoré môžu nápady s potenciálom včas rozpoznať a podporiť," povedala Bieliková.

 

Víťaz, ktorý okrem akademického uznania získa aj finančnú odmenu na ďalší rozvoj projektu, bude vyhlásený začiatkom decembra. V minulom ročníku súťaže bolo hodnotených 1700 prác zo 16 českých a slovenských univerzít.

Čítajte viac o téme: Diplomová práca| štátnice
Zdieľať na facebooku