Príbehmi úspešných Rómov sa začal Týždeň rómskej kultúry na UKF v Nitre

  Foto: Shutterstock

Nitra 3. apríla (TASR) - Príbehmi úspešných Rómov sa začal dnes Týždeň rómskej kultúry na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Počas piatich dní ponúkne desať rôznorodých podujatí určených pre študentov a zamestnancov univerzity, ale aj pre verejnosť. Okrem diskusií a workshopov pripravili organizátori aktivity zamerané na prezentáciu rómskych remesiel, umenia, ale aj tradičných jedál. "Téma Rómov, ktorá v súčasnosti rezonuje v slovenskej spoločnosti, je nosnou témou nášho pracoviska a týmto spôsobom sme sa rozhodli osláviť Medzinárodný deň Rómov, ktorý pripadá na 8. apríla," informovala Jurina Rusnáková, riaditeľka Ústavu romologických štúdií Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva UKF v Nitre.
Beseda s etnografkou Zuzanou Kumanovou na tému rómskeho holokaustu, ktorý má dodnes prívlastok neznámy, sa uskutoční v stredu 5. apríla. O deň neskôr budú mať návštevníci Centro Nitra možnosť vidieť ukážky z remeselnej tvorby kováčov, rezbárov, hudobníkov a rómskych ženských remesiel. Prezentovať ich budú žiaci Súkromnej strednej školy z Kežmarku, ktorých bude sprevádzať hudobná skupina Sendreiovci.
Od piatka 7. apríla bude v Galérii Univerzum Pedagogickej fakulty UKF prístupná výstava Rómovia a umenie s dielami rómskych výtvarníkov a umeleckých kováčov. Výstava vznikla v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Martine. Súbor kultúrno-spoločenských podujatí uzavrie 12. apríla moderovaná diskusia s Michalom Havranom o spolupráci Rómov a Nerómov na tému Príklady dobrej praxe.

Zdieľať na facebooku