Univerzita Komenského vybuduje prvú univerzitnú komunitnú záhradu na Slovensku

Cieľom komunitných záhrad je poskytnúť určitej komunite možnosť dopestovať si vlastné plodiny, skrášliť prostredie kvetinovou výsadbou či vybudovaním spoločnej relaxačnej alebo inej zóny.
Cieľom komunitných záhrad je poskytnúť určitej komunite možnosť dopestovať si vlastné plodiny, skrášliť prostredie kvetinovou výsadbou či vybudovaním spoločnej relaxačnej alebo inej zóny. / Foto: deerfields.ca

2.1.2017 |

Bratislava 2. januára (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave vybuduje prvú univerzitnú komunitnú záhradu na Slovensku. Informovala o tom dnes hovorkyňa UK Andrea Földváryová.


Projekt Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK (FSEV UK) vyrastie v areáli fakulty – na bratislavských Mlynských luhoch 4 a určený bude primárne pre študentov a zamestnancov fakulty. Cieľom komunitných záhrad je poskytnúť určitej komunite možnosť dopestovať si vlastné plodiny, skrášliť prostredie kvetinovou výsadbou či vybudovaním spoločnej relaxačnej alebo inej zóny.
O tom, čo v komunitnej záhrade pri FSEV UK vyrastie, rozhodnú študenti a zamestnanci fakulty. "Projekt ponúka jedinečné možnosti pre kultúrne i spoločenské podujatia, vzdelávacie a výskumné aktivity, ako aj priestor pre pasívny aj aktívny oddych zamestnancov i študentov priamo v areáli univerzity," uviedla autorka projektu Júlia Kanovská Halamová zo FSEV UK.
"Projekt komunitnej záhrady je jedným zo spôsobov, ako na fakulte prepájame vzdelávanie s výskumom a aplikujeme v lokálnej komunite medzinárodne uznávaný výskum," povedala dekanka FSEV UK Lucia Mokrá.
S realizáciou projektu začnú s nástupom pestovateľskej sezóny a začiatkom letného semestra. Projekt bude financovaný z viacerých grantov, nosnou časťou však bude dobrovoľnícka práca.
Rektor UK Karol Mičieta projekt víta. "Takéto spoločné dielo dáva užitočným a príťažlivým spôsobom možnosť zušľachtenia nášho pracovného, študijného i životného prostredia, ale poskytuje aj priestor na živú bezprostrednú komunikáciu a spoločné i spoločenské aktivity, ktorých v období populárneho trávenia času na internete a sociálnych sieťach nikdy nie je dosť," uviedol Mičieta.

 

Foto: UK

Zdieľať na facebooku