Z verejného priestoru sa vytráca kultúra dialógu, poukazuje vedenie UK, STU a SAV

  Foto: Pexels

Bratislava 13. augusta (TASR) - Z verejného priestoru sa postupne vytráca kultúra dialógu a úcta a rešpekt k názorovým oponentom. Znepokojenie a obavy z aktuálnej spoločenskej situácie vyjadrili rektor Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Marek Števček, rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Oliver Moravčík, predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík a predseda Učenej spoločnosti Slovenska Jozef Noga. TASR o tom informovala Barbora Tancerová z oddelenia vonkajších vzťahov UK. 
        

"Tieto hodnoty, podľa nášho názoru, v poslednom období prudko degradujú a sú nahradzované dehumanizáciou, nerešpektovaním základných postulátov odbornej polemiky, budovaním obrazu dvoch nezmieriteľných táborov, príslušnosťou ku ktorým je meraná odbornosť či neodbornosť, pravda a lož, slušnosť a vulgarita," uviedli vo vyhlásení. Sú presvedčení, že ďalšie pokračovanie tejto trajektórie bude pre slovenskú spoločnosť zničujúce. 
        

Vyzývajú preto všetkých, ktorí majú právo rozhodovať, verejné inštitúcie, médiá aj osobnosti verejného života, aby uvážili dosah a vplyv svojich vyjadrení a činov a aby zvažovali obsah verejného diskurzu, no i jeho formu. Jedine vecný dialóg podložený faktami podľa nich stimuluje odbornú polemiku. 
        

Ako doplnili, iba rešpektovanie názorov iných môže viesť k spoločnosti, ktorá znesie atribúty slušnosti, bezpečnosti a kultúrnosti. Apelujú na dodržiavanie princípov profesionality a odbornej starostlivosti pri spravovaní vecí verejných, ako aj na úctu k menšinovým názorom a právam.  

Zdieľať na facebooku