Päť slovenských a osem kórejských VŠ podpísalo memorandum o spolupráci

Päť slovenských a osem kórejských vysokých škôl podpísalo memorandum o spolupráci.
Päť slovenských a osem kórejských vysokých škôl podpísalo memorandum o spolupráci. / Foto: Kampus Production/Pexels

Bratislava 15. júla (TASR) - Päť slovenských a osem kórejských vysokých škôl podpísalo memorandum o spolupráci. Stalo sa tak počas minulotýždňovej konferencie v Bratislave. Vysoké školy sa zaviazali k rozvoju bilaterálnej spolupráce v oblasti vysokoškolského vzdelávania, výskumu a vývoja. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.
        

"Ide o skvelý začiatok v nadväzovaní vzťahov s ázijským prostredím, ktoré vyniká technológiami, inováciami a ochotou spolupodieľať sa na výskume a vývoji. Som presvedčený, že zo spolupráce budú ťažiť pedagógovia, výskumníci, ale aj študenti," skonštatoval štátny tajomník pre vysoké školstvo a akademický výskum Róbert Zsembera.
       

Za slovenskú stranu podpísala nové partnerské dohody Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Žilinská univerzita v Žiline, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Vysoká škola múzických umení a Paneurópska vysoká škola v Bratislave.
        

Rezort školstva to považuje za mimoriadny úspech, keďže slovenské vysoké školy nemali predtým možnosť spoločne podpísať takéto memorandum s inými zahraničnými vysokými školami na jednom mieste. Spoluprácu s kórejskými univerzitami považuje zároveň za hodnotnú, pretože predstavuje model efektívnej spolupráce medzi univerzitami a priemyslom. Súčasťou memoranda je nielen účasť na spoločnom výskume medzi priemyslom a akademickou sférou, ale aj zdieľanie informácií a skúseností. Predstavuje to potenciál pre rozvoj inovačných projektov, vzájomné obohatenie vedomostí a prehĺbenie vzťahov medzi inštitúciami.
        

Prehĺbenie bilaterálnej spolupráce s Južnou Kóreou podporil aj prezident Slovenskej rektorskej konferencie Vladimír Hiadlovský. "Južná Kórea je pre nás príkladom krajiny rozvíjajúcej inovácie v oblasti vedy a techniky. Slovensko môže ponúknuť svoje skúsenosti s medzinárodnou akademickou spoluprácou. Zároveň v Európe, ale aj v Ázii sa rozvíja a reformuje vysokoškolský sektor," poznamenal Hiadlovský.

Zdieľať na facebooku