Doktorandi z Univerzity Komenského dostali finančnú podporu na svoj výskum

  Foto: Pexels

Bratislava 3. apríla (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave podporuje vedecký výskum mladých prostredníctvom Grantov UK už 27 rokov. V tomto roku rozdelila 211.750 eur medzi 214 projektov, na každý projekt tak priemerne pripadá takmer 1000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa najväčšej slovenskej univerzity Lenka Miller.
        

V tomto roku požiadalo o grant 415 doktorandov. Tradične najviac z Prírodovedeckej fakulty UK, Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK a Lekárskej fakulty UK. "Univerzita každý rok vyčleňuje približne štvrť milióna eur na podporu vedy a výskumu našich najmladších vedcov, ktorými sú doktorandi a doktorandky. Verím, že ich grant poteší a posmelí vo vedeckom úsilí. Veda je úchvatná, preto verím, že viacerí z nich sa rozhodnú pokračovať vo výskume aj po štúdiu a rozšíria tak rady zanietených výskumníkov a výskumníčok," uviedol rektor UK Marek Števček.
        

Vedomosti a postoje slovenských adolescentov o liekoch, ich rizikách a o ich bezpečnom a správnom užívaní preskúma Jana Urbánková z Farmaceutickej fakulty UK. Zaujíma ju, odkiaľ získavajú informácie o liekoch a či ich užívanie konzultujú s rodičmi alebo odborníkmi. Overí, či krátka interaktívna edukácia farmaceutom ovplyvní ich postoj. Výsledkom by mal byť návrh vyučovacej hodiny pre adolescentov.
        

Negatívnym a v niektorých prípadoch aj pozitívnym vplyvom pandémie a energetickej krízy na malé a stredné podniky sa bude zaoberať Pavel Danihel z Fakulty managementu UK. "Výskum sa zameria aj na možnosti obnovy ich finančných zdrojov využitím tradičných i menej tradičných foriem štátnej pomoci, aktuálne i pomocou plánu obnovy," povedal doktorand.
        

Cieľom projektu Richarda Hluška z Prírodovedeckej fakulty UK bude zistiť, aký je počet spojov autobusovej a železničnej dopravy vo všetkých obciach na Slovensku. Na základe týchto údajov spracuje dostupnosť verejnej dopravy a rozdiely v rámci krajiny. Výsledkom má byť model pre obyvateľov, ktorý im vypočíta, za aký čas sa dopravia do určeného miesta napríklad z miesta bydliska.
 

Zdieľať na facebooku