Minister školstva si pripomína pochod študentov zo 16. novembra

  Foto: TASR/Martin Baumann

Bratislava 16. novembra (TASR) - Minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký si pripomenie pochod študentov zo 16. novembra 1989. Zúčastní sa na stredajšom stretnutí s bývalými študentmi, ktorí pochod organizovali. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu.
      

"Stretnutie sa začne 16. novembra o 17.00 h na Hodžovom námestí. Následne sa skupina vydá na pochod mestom po reálnej trase, kadiaľ pred 33 rokmi protestujúci dav pochodoval," informoval. Doplnil, že v prípade nepriaznivého počasia bude stretnutie v podchode pod Hodžovým námestím.
      

Pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu sa Horecký vo štvrtok (17. 11.) spojí cez videohovor spred Filozofickej fakulty Univerzity Komenského so svojím českým rezortným partnerom. Zúčastní sa tiež na pietnej spomienke pri Pamätníku obetí komunistického režimu.
      

Bratislavskí študenti 16. novembra 1989 svojou účasťou na nepovolenej demonštrácii v Bratislave napísali úvodnú kapitolu či prológ Nežnej revolúcie. Nasledujúci deň (17. 11. 1989) v Prahe demonštrovali pražskí študenti na Národnej triede. Polícia vtedy voči povolenej pražskej demonštrácii brutálne zasiahla, čo viedlo k udalostiam známym ako Nežná revolúcia, ktorá znamenala zásadný demokratizačný obrat v Československu.
      

Slovensko si od roku 2001 pripomína udalosť, od ktorej vo štvrtok 17. novembra uplynie 33 rokov, ako štátny sviatok - Deň boja za slobodu a demokraciu.

Zdieľať na facebooku