Dekanka A. Čalkovská: Vyšší počet medikov môže predstavovať kapacitný problém

  Foto: Pexels

 Bratislava 26. októbra (TASR) - Vyšší počet medikov na lekárskych fakultách môže predstavovať kapacitný problém. Vyplýva to z reakcie dekanky Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine Andrey Čalkovskej pre TASR na zámer zvýšiť počet slovenských medikov.
      

"Vyšší počet študentov môže predstavovať kapacitný problém, predovšetkým z hľadiska získavania klinickej praxe - počty lôžok v univerzitných nemocniciach, počty lekárov - učiteľov a podobne," spresnila.
      

Lekárske fakulty boli podľa dekanky opakovane v situácii, keď bola "spoločenská požiadavka" na navýšenie počtu študentov. "Avšak financovanie počas celej dĺžky štúdia ostalo v rovine sľubov," podotkla. Všetko podľa jej slov záleží od spôsobu garancie finančného zabezpečenia takéhoto navýšenia.
       

Čalkovská upozornila, že nedostatok zdravotníkov na Slovensku sa nedá vyriešiť iba navýšením počtu študentov lekárskych fakúlt. "K tomu, aby absolventi po skončení štúdia ostali pracovať na Slovensku, je zo strany štátu potrebné pristúpiť systémovo a komplexne," podotkla.
      

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) avizoval, že počet slovenských medikov na lekárskych fakultách by sa mohol zvýšiť o stovky. Deklaroval, že rezort uvoľní peniaze, aby sa školám vynahradili straty z príjmov za zahraničných medikov. Má ísť o milióny eur.

Zdieľať na facebooku