Krásna Češka zmaturovala najlepšie na svete, teraz ide študovať matematiku na Oxford

Krásna Češka zmaturovala najlepšie na svete, teraz ide študovať matematiku na Oxford
Krásna Češka zmaturovala najlepšie na svete, teraz ide študovať matematiku na Oxford / Foto: Archív VF

Česká gymnazistka Vendula Fialková dosiahla v medzinárodnej maturite maximálny počet bodov. Uspela v konkurencii 150 tisíc študentov zo 136 zemí sveta.

 

Vendula Fialková patrí medzi 150 študentov z celého sveta, ktorí zvládli medzinárodnú maturitu s plným počtom bodov. Konkurenciu jej tvorili rovesníci zo 136 zemí sveta. Skúška prebiehala v angličtine a skladala sa zo 6 predmetov. Parili k nim aj dobrovoľné aktivity ako šport či umenie.

 

Túto maturitu možno v Česku, podobne ako na Slovensku, zložiť na niekoľkých súkromných školách. Vendula navštevovala pražské gymnázium Nový PORG, kde časť jej každodennej výuky prebiehala v angličtine podľa anglosaských osnov. Pre Hospodářské noviny uviedla, že sama bola svojím výsledkom prekvapená i to, že táto maturita sa od štátnej dosť líši. Je zameraná viac na premýšľanie študenta a jeho porozumenie.

 

IB program – medzinárodná skúška

Ide o 2-ročný program, ktorý môžu absolvovať študenti stredných škôl vo veku od 16-18 rokov. Je to osvedčená príprava na zahraničné univerzity, nakoľko štúdium prebieha v angličtine. Dobrá znalosť angličtiny je preto nevyhnutná podmienka. Maturita nespočíva iba v testoch, ale započítava sa sem aj absolventská práca a aktivity v oblasti umenia, športu a dobrovoľníctva. Na konci potom študenti skladajú skúšky zo 6 predmetov. 3 z nich na vyššej úrovni, ktoré sa delia na 3 časti a ďalšie 3 predmety na nižšej úrovni. Tie sa delia na 2 časti. Celkovo tak študent absolvuje 15 skúšok.

Zdieľať na facebooku