Aké výhody majú študenti a ako ich využiť naplno?

  Foto: Unsplash.com

Stredoškolské a vysokoškolské štúdium so sebou prináša množstvo benefitov. Okrem toho, že študenti získajú nové teoretické a praktické znalosti, môžu ušetriť aj na bežných výdavkoch. Nehovoriac o tom, že môžu takmer bezplatne cestovať do zahraničia a získať rôzne zaujímavé štipendiá. Aké ďalšie výhody majú slovenskí študenti?

 

Študentská karta ISIC

Študenti stredných a vysokých škôl majú nárok na tzv. International Student Identity Card známu aj pod skratkou ISIC. Na základe karty ISIC získava študent množstvo výhod vrátane zľavneného cestovného, lacnejšieho vstupného do múzeí a galérií, zľavových kupónov na nákup výrobkov a služieb a množstva ďalšieho.

ISIC platí v 120 krajinách sveta, vďaka čomu ho môže študent využívať nielen na Slovensku, ale aj za hranicami.

Pre externých študentov do 26 rokov je k dispozícii karta EURO<26, ktorá síce nemá toľko výhod ako ISIC, no rozhodne sa oplatí. Môžete vďaka nej ušetriť pri nákupe vybraných tovarov a služieb, cestovných lístkov či pokrmov.

 

Výhodné bankové produkty

Väčšina slovenských bánk poskytuje bezplatný študentský účet. Podmienky jednotlivých účtov sa odlišujú v závislosti od toho, v ktorej inštitúcii sa rozhodnete túto službu využiť. Spravidla však v rámci neho získate možnosť robiť rôzne operácie, ako napríklad výber peňazí alebo prevody, bez poplatku.

Okrem študentského účtu existujú aj študentské pôžičky charakteristické výhodným úrokom a žiadnymi poplatkami. Študenti môžu pôžičky využívať napríklad na zaplatenie kníh a zariadenia potrebného na štúdium, prípadne na zaplatenie študijného na súkromnej škole.

 

Foto: Unsplash.com

 

Štipendiá

Študenti môžu počas svojho štúdia na vysokej škole dostávať rôzne štipendiá. Jedným je motivačné, ktoré sa dostáva za vynikajúce výsledky v predchádzajúcom ročníku alebo semestri.

Ďalším štipendiom je sociálne štipendium určené pre študentov, ktorých rodičia si nemôžu dovoliť zaplatiť výdavky spojené so štúdiom. Ministerstvo školstva poskytuje štipendiá vo výške od 10 do 325 eur mesačne.

A talentovaní študenti, napríklad tí, ktorí vyhrali olympiády alebo súťaže, môžu získať aj talentové štipendium.

 

Výmenné pobyty

Pre tých, ktorí by chceli počas vysokej školy vycestovať na dlhší čas do zahraničia, sú určené výmenné pobyty. Vďaka nim si študent zlepší jazyk, naučí sa niečo nové a získa množstvo skúseností.

Výhodou výmenných pobytov je to, že sú vhodné nielen pre vysokoškolákov, ale aj pre stredoškolákov. Dokonca, niektoré spoločnosti umožňujú cestovať a vzdelávať sa v zahraničí aj žiakom základných škôl.

Inou možnosťou je program Work and Travel, vďaka ktorému môže študent vysokej školy vycestovať počas leta do USA.

 

Foto: Unsplash.com

 

Študentské licencie a služby

Mnohé spoločnosti majú v ponuke študentské licencie na niektoré svoje programy. Príkladom je balík Microsoft Office, ktorý nesmie chýbať žiadnemu študentovi. Okrem písania prác poslúži aj na zapisovanie poznámok alebo tvorenie prezentácií.

Študenti následne môžu ušetriť aj na rôznych službách ako napríklad na paušáloch. Niektorí telefónni operátori majú k dispozícii výhodné balíky upravené práve pre mladých ľudí. Klienti v nich spravidla získajú viac dát na surfovanie po internete.

 

Platené a neplatené stáže

Vysokoškoláci môžu počas svojho štúdia absolvovať platené aj neplatené stáže, vďaka ktorým získajú množstvo praktických zručností. Stáže majú v ponuke rôzne firmy či organizácie, ktoré si študent môže následne uviesť do životopisu a uľahčiť si tak hľadanie vysnívanej práce.

Zdieľať na facebooku