Poslanci žiadajú, aby chodili deti povinne na návštevy do koncentračného tábora

Poslanci žiadajú, aby chodili deti povinne na návštevy do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau
Poslanci žiadajú, aby chodili deti povinne na návštevy do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau / Foto: travel2cracow.com

22.4.2016 |

Opozícia vyzvala vládu, aby do učebného plánu stredoškolákov zaradila povinnú návštevu koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau a aby na túto aktivitu vyčlenila finančné prostriedky. S iniciatívou prišiel nezaradený poslanec Zsolt Simon. Pridali sa k nemu opozičné kluby SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina - Boris Kollár.

 

Foto: EW

 

Predstavitelia opozície mimo Kotlebovcov vyzvali vládu, aby do učebného plánu stredoškolákov zahrnula povinnú návštevu koncentračného tábora Osvienčim Brezinka - Auschwitz-Birkenau, ktorý bol najväčším nemeckým vyhladzovacím táborom v období nacizmu.

„Nárast fašizmu a extrémizmu hlavne medzi mladými ľuďmi na Slovensku je nutné zastaviť a je nutné voči tomuto kroku niečo urobiť. Preto hovoríme, že je nutné okamžite zakročiť a je potrebné začať poznaním od histórie a prevenciou,“ vyhlásil na tlačovej besede Zsolt Simon.

 

Jozef Viskupič z OĽaNO-NOVA vyhlásil, že je v ich záujme, aby deťom, ťaživá atmosféra koncentračného tábora mnohé veci objasnila a autenticky im pripomenula našu desivú históriu.

 

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) túto aktivitu opozície vrelo privítal. Už v Programovom vyhlásení vlády sa uvádza potreba cielenej prevencie proti intolerancii, násiliu a extrémizmu vo všetkých podobách," reagoval minister.

Vo svojej reakcii na výzvu poslancov zdôraznil, že všetci máme zodpovednosť za to, aby deti rozumeli tomu, čo sa okolo nás deje. Aj rodičia musia deťom trpezlivo vysvetľovať, čo správne je a čo nie je. Teda nielen učitelia a školy, ale aj médiá a politické strany. Je to dôležitá úloha dneška."

 

Foto: EW

Zdieľať na facebooku