Študenti bojujú proti extrémizmu s projektom Not Indifferent

Študenti bojujú proti extrémizmu s projektom Not Indifferent
Študenti bojujú proti extrémizmu s projektom Not Indifferent / Foto: FB NI

V súčasnosti sa prostredníctvom médií i vlastných skúseností čoraz častejšie stretávame s rôznymi druhmi extrémizmu. Ten tu bol vždy, no v dnešnej dobe je omnoho brutálnejší a bežnejší, ako kedykoľvek predtým. Študenti Katolíckej univerzity v Ružomberku (KU) sa rozhodli bojovať proti nemu novým projektom s názvom Not Indifferent.


Projekty študentov hľadali po celom svete

Projekt vznikol na základe ponuky, ktorá prišla priamo z americkej ambasády. Išlo o možnosť zúčastniť sa celosvetového projektu P2P challange proti extrémizmu. Univerzitný pedagóg a zároveň aj mentor projektovej skupiny doktor Pavel Izrael oboznámil svojich študentov s touto ponukou a tak niekoľko z nich vytvorilo projekt Not Indifferent.

„V počiatočnej fáze sa nám podarilo vytvoriť silný tím s presným rozdelením zodpovednosti. Jedným zo základných krokov kampane bolo definovanie cieľovej skupiny. Rozhodli sme sa nasmerovať kampaň na ľudí, ktorí nie sú aktívni pri konfrontácii s problémom kvôli strachu alebo ľahostajnosti,“ dodal univerzitný pedagóg a zároveň mentor projektovej skupiny, Mgr. Pavel Izrael, PhD.

 

Extrémizmus nie je nevinný

Mnohí extrémisti svoje presvedčenia zdieľajú už aj na sociálnych sieťach, kde sa práve táto negatívna propaganda dostáva hlavne k mladým ľudom. „Našim cieľom je ukázať mladým ľudom vo veku od 14 do 18rokov to, že svet extrémizmu nie je nevinný a že sa mnohokrát stretávame s úplne inými formami extrémizmu, na aké sme zvyknutí v médiách. A to s tými fyzickými,“ opísala koordinátorka projektu a študentka KU Jana Matiašová.

Podľa jej slov je projekt zameraný primárne na vekovú skupinu do 20 rokov, ale snažia sa osloviť všetkých ľudí najmä prostredníctvom kampane v školách a na sociálnych sieťach. Radi by študentov informovali a zapojili ich do prednášok, v rámci ktorých sa s organizátormi podelia aj o svoje negatívne či pozitívne skúsenosti a budú sa viac vzdelávať o danej problematike.

 

V teréne i online

Kampaň študenti rozbehli v dvoch líniách, pričom prvá časť je terénna a druhá virtuálna. V rámci terénnej časti sa študenti rozhodli organizovať edukačno-diskusné besedy na základných a stredných školách. Organizátori sa nebránia ani predstave, že v budúcnosti by podobné diskusie mohli organizovať aj na vysokých školách. „Na každú školu vždy idú dvaja, traja z nás. V našom záujme je kontaktovať čo najviac škôl a expandovať aj do širšieho okolia. Prednáška je zameraná proti extrémizmu a pozostáva z prezentácie a voľnej diskusii, pri ktorej študenti kladú otázky, alebo reagujú na to, čo videli,“ opísala priebeh Jana Matiašová.

Druhá časť je virtuálna, ktorej obsahom je sú vlastné videá a obrázky. Tvorcovia v nej zobrazujú modelové situácie s dvoma alternatívnymi koncami. Jedným z príkladov je prvé projektové video, ktoré má dva odlišné závery. V oboch prípadoch ide o napadnutie cudzinca, no v prvom videu sa okoloidúci iba prizerajú, no nijako nezasahujú. V druhom prípade už pomohli a neboli voči násiliu ľahostajní. Autori tým chceli bez moralizovania ukázať dôsledky jednotlivých rozhodnutí. Tieto videá sú súčasťou školských diskusii, čím projekt prepája práve tú terénnu s virtuálnou kampaňou.

Člen organizačného tímu projektu Not Indifferent Filip Bielik vníma tento túto kampaň ako istý spôsob zmeniť niečo na tejto krajine. „Aj keby sa nám podarilo zmeniť pohľad na veci čo i len jednému človeku, bol by to podľa mňa veľký úspech. Myslím, že aj my, členovia tímu, sme možno vo viacerých veciach získali ešte širší uhol pohľadu. Projekt mi dal rozhodne viaceré skvelé priateľstvá, možnosť prispieť svetu troškou dobra. Hrdý som, že sme boli schopní za tak krátky čas a popri všetkých tých školských povinnostiach, ktoré máme aktívne rozbehnúť celý projekt, usporiadali sme viaceré akcie, oslovili sme svojim projektom viaceré slávne osobnosti, ktoré nás veľmi ochotne podporili, dokonca sa nám už podarilo prednášať na tému extrémizmu a ľahostajnosti aj na viacerých stredných školách,“ dodal Filip.

 

Peniaze dala US ambasáda a Facebook

Projekt finančne podporila americká vláda v spolupráci so spoločnosťou Facebook. Projekt Not Indifferent najskôr prešiel prvým výberovým konaním, po ktorom úspešnom absolvovaní dostal od americkej ambasády finančnú podporu v hodnote 2400 eur. Následne sa tak projekt mohol reálne rozbehnúť. Študenti financie využili na reklamné predmety, tričká, bannery či odznaky. Ďalej dokázali vytvoriť vzdelávacie i mobilizačné videá, ktoré spoločnosti ponúkajú prostredníctvom sociálnej siete facebook. Projekt v decembri končí a jeho výsledky vyhodnotia zástupcovia americkej vlády. Následne vyberú 3 najúspešnejšie projekty, ktoré boli realizované po celom svete.

Čítajte viac o téme: Extrémizmus
Zdieľať na facebooku