Ako si užiť vianočné sviatky?

Silvia Golianová

Silvia Golianová

Blog 17. decembra 2021 00:00

Ako si užiť vianočné sviatky?
Ako si užiť vianočné sviatky?  
Vianočné sviatky sú kresťanské sviatky narodenia Ježiša Krista. Sú slávené kresťanmi aj nekresťanmi na celom svete ako najvýznamnejšie sviatky v roku. Označujú sa ako sviatky pokoja a mieru.

Na to, aby sme strávili vianočné sviatky v pokoji a mieri, musíme byť v pohode. Stres nechajme za dverami a poďme si teda užiť najkrajšie sviatky v roku. Zvlášť v tomto neľahkom období.

Pretože to, ako sa cítime vnútri, to prenášame a projektujeme aj do vonkajšieho sveta a na naše deti. Je to o vedomom nastavení mysle a vnútornej rovnováhe. Nemusíme mať dokonale vyupratovaný byt, upratujeme predsa počas celého roka. Teraz je ten správny čas na upratovanie v našej duši.

Ak nechceme vianočné sviatky a prípravu na ne stráviť zhonom, stresom a v nervozite (Musím ešte to a ono. Nemám tamto a toto...), mali by sme sa vedome nalaďovať na pokoj a spomalenie. A nielen my. Byť v pokoji a byť si vedomý samým sebou, by sme mali naučiť aj naše deti. Tak ako potrebujú k životu pohyb, potrebujú aj spomalenie a upokojenie. Na to, aby sa mohli lepšie sústrediť, vnímať a aby mali v živote rovnováhu.

 

Môžme to pokojne nazvať aj psychohygienou. Akokoľvek to nazveme, dôležité je, že to budeme praktizovať niekoľkokrát do týždňa spoločne s našimi deťmi. Bude to jedna z chvíľ, ktorú si užijeme spoločne, v tichu a bez rušivých vplyvov mobilov.

 

Čo nám to prinesie?

  • odstránime nahromadenú negatívnu energiu
  • upokojíme myseľ
  • odstránime únavu
  • zlepšíme si pozornosť a sústredenie
  • pozrieme sa na veci z iného uhla
  • "dobijeme baterky"

 

Môžme pár minút venovať joge a vedomému dýchaniu. To znamená, že sa niekoľkokrát zhlboka nadýchneme a nahlas vydýchneme. Myšlienky necháme voľne prúdiť. Stačí pár minút.

 

Niekedy stačí len ľah na chrbte so zavretými očami za zvukov relaxačnej hudby alebo tiež zvuková terapia pomocou tibetských spievajúcich misiek či rôznych zvonkohier.

 

Pomáha tiež relaxačná masáž, kedy môžme dieťatko hladkať po chrbátiku, jemnými dotykmi premasírovať hlávku a končatiny. Zrelaxuje ako ono, tak aj my, za zvukov príjemnej hudby.

 

A popritom všetkom poďakujme. Za všetko, čo sa nám počas celého roka podarilo, za to, čo máme, poďakujme aj za neúspech, lebo práve ten nás posúva vpred. Keď sa takto naladíme, budú pre nás Vianoce naozaj sviatky pokoja, mieru a oddychu. 

 

Užime si najkrajšie sviatky v roku v zdraví a pokojom v duši!

Zdieľať na facebooku