Top 10 študijných tipov

Nikolas Kelemen

Nikolas Kelemen

Blog 21. augusta 2022 00:00

Top 10 študijných tipov
Dobré študijné návyky stoja za úspechom v škole.  Foto: cottonbro studio/Pexels
Ako sa ľahšie učiť a uspieť v škole?

Štúdium nie je len na noc pred termínom zadania alebo noc pred skúškou. Nikdy nie je príliš skoro – alebo príliš neskoro – na rozvoj dobrých študijných návykov. Čím skôr sa dostanete do dobrej študijnej drážky, tým ľahšie bude všetko a tým viac sa zlepšia vaše šance na získanie dobrých známok.

 

 

Tu sú naše najlepšie tipy, ako zo štúdia vyťažiť maximum. 

 

 

1. Vyberte si miesto a čas

 

Každý má svoju vlastnú predstavu o najlepšom mieste a čase na štúdium. Či už je to vaša spálňa v noci alebo knižnica po škole, nájdite študijný priestor a pravidelný študijný čas, ktorý vám vyhovuje, a držte sa ho.

 

  • Nastavte si študijný priestor – Váš študijný priestor by mal byť tichý, pohodlný a bez rozptyľovania. Mali by ste sa cítiť šťastní a inšpirovaní. Ozdobte ho svojimi obľúbenými obrázkami alebo predmetmi. Ak chcete počúvať hudbu alebo spáliť kadidlo, vyberte si priestor, ktorý vám to umožní.

 

  • Nájdite si svoj najlepší čas - Niektorí ľudia pracujú lepšie ráno. Iní pracujú lepšie v noci. Zistite, ktorý čas vám vyhovuje, a potom sa plánujte študovať. Neštudujte sa oveľa neskôr, ako je obvyklé pred spaním – tlačenie sa neskoro v noci môže spôsobiť, že budete príliš unavení na to, aby ste sa poriadne učili.

 

 

2. Študujte každý deň

 

Ak budete každý deň trochu študovať, budete neustále skúmať veci vo svojej mysli. To vám pomôže pochopiť veci. Pomáha vám tiež vyhnúť sa stresu z napchávania na poslednú chvíľu.

 

Začiatkom roka môže stačiť hodina alebo dve v noci, aby ste zostali na vrchole vecí. Neskôr v roku možno budete musieť každý deň študovať viac.

 

Ak je pre vás ťažké nájsť si čas na štúdium, znížte niektoré (ale nie všetky!) svoje ďalšie aktivity. Uprednostňovanie štúdia môže znamenať, že trávite menej času online, alebo to môže znamenať obmedzenie zmien v práci alebo to, že víkendový šport na chvíľu vynechá.

 

 

3. Naplánujte si čas

 

Pomáha mať v pohybe nejaké plány, aby ste mohli čo najlepšie využiť svoj študijný čas.

 

Nastavenie budíkov – Nastavte si budíky, ktoré vám pripomenú vaše študijné plány. Pravidelná pripomienka vás udrží úprimnými a vaše plány na správnej ceste.


Použite nástenný plánovač – nalepte kalendár alebo nástenný plánovač, aby ste ho videli vždy, keď študujete. Označte to dôležitými dátumami, ako sú skúšky a termíny splatnosti úloh. Použite ho aj na zablokovanie svojho pravidelného rozvrhu štúdia.

 

Vytváranie zoznamov úloh – zoznamy rozdeľujú úlohy na spravovateľné kúsky. Na začiatku týždňa si urobte zoznam vecí, ktoré musíte urobiť do konca týždňa. Urobte si zoznam úloh aj na začiatku každého študijného stretnutia, aby ste mali jasno v tom, čo musíte robiť so svojím časom. 
 

Nastavenie časových limitov – Skôr ako začnete študovať, pozrite sa na svoj zoznam úloh a dajte si nastavený čas, ktorý môžete stráviť každou úlohou. Ak v stanovenom čase niečo neurobíte, zvážte, či je to najlepšie využitie vášho času na to, aby ste v tom pokračovali, alebo aby ste začali pracovať na niečom inom.

 

 

4. Objavte svoj štýl učenia

 

Väčšina z nás má preferovaný spôsob učenia. Spoznajte štýl učenia, ktorý vám najviac vyhovuje, a študujte spôsobmi, ktoré sa učíte najlepšie.

 

Všimnite si, že tieto štýly sú len spôsobom, ako premýšľať o rôznych študijných technikách - nie sú to tvrdé a rýchle pravidlá, ktoré hovoria, že by ste mali študovať iba jedným spôsobom. Vyskúšajte každý z nich a zistite, ktoré spôsoby uprednostňujete.

 

Sluchoví študenti sa radšej učia počúvaním. Skúste si poznámky prečítať nahlas a diskutovať o nich s inými ľuďmi. Možno budete chcieť zaznamenať kľúčové body a prehrať ich.


Vizuálni študenti sa radšej učia tým, že vidia. Skúste použiť farby v poznámkach a kreslení diagramov, ktoré vám pomôžu reprezentovať kľúčové body. Môžete sa pokúsiť zapamätať si niektoré nápady ako obrázky.


Hmatatickí/kinestetickí študenti sa radšej učia robením. Skúste použiť techniky, ako je hranie rolí alebo budovanie modelov, na revíziu kľúčových bodov.

 

 

5. Preskúmanie a revízia

 

Aspoň raz týždenne by ste sa mali vrátiť k veciam, ktoré ste študovali v triede. Premýšľanie nad vecami vám môže pomôcť pochopiť koncepty a pomôcť vám zapamätať si, kedy ich najviac potrebujete.

 

Kvíz - Získajte priateľa alebo člena rodiny, aby vás kvízoval o kľúčových konceptoch. Ponúknite pomoc svojim priateľom aj s ich prácou. Kvízy sú skvelým spôsobom, ako si byť istí tým, čo viete, a zistiť, čo sa ešte musíte naučiť.


Vytvorte si vlastné študijné materiály - Vymyslite si nejaké otázky na praktické skúšky alebo si vytvorte vlastné flash karty, ktoré vám pomôžu pri štúdiu. Týmto spôsobom sa to všetko naučíte dvakrát: raz, keď urobíte študijné materiály a raz, keď ich použijete na revíziu.

 

 

6. Urobte si prestávky

 

Počas štúdia je dôležité robiť si prestávky, najmä ak sa cítite unavení alebo frustrovaní. Príliš dlhá práca na úlohe môže v skutočnosti znížiť váš výkon.

 

Keď si dáte pauzu, uistite sa, že ste sa dostali preč od stola alebo študijného priestoru. Trochu fyzického - dokonca aj prechádzka okolo bloku - vám niekedy môže pomôcť pozrieť sa na problém iným spôsobom a dokonca vám môže pomôcť vyriešiť ho.

 

 

7. Požiadajte o pomoc

 

Ak ste na niečom uviazli alebo sa zdá, že niečo nedáva zmysel, vždy môžete požiadať o pomoc. Porozprávajte sa so svojimi učiteľmi alebo lektormi o veciach, ktorým nerozumiete. Porozprávajte sa aj so svojimi priateľmi a spolužiakmi.

 

 

8. Zostaňte motivovaní

 

Keď študujete, pomáha vám mať na pamäti vaše dôvody, prečo robíte všetku túto tvrdú prácu, ako je kurz alebo kariéra, na ktorej pracujete. Môže vám pomôcť mať vo svojom študijnom priestore niečo, čo vám pripomenie vaše ciele.

 

Svoj študijný priestor môžete ozdobiť aj inšpiratívnymi citátmi alebo fotografiami ľudí, ktorých obdivujete, a rodinných príslušníkov, na ktorých chcete byť hrdí.

 

 

9. Pripojte ho

 

Existujú hromady aplikácií, ktoré pomáhajú študentom so všetkými aspektmi štúdia. Porozprávajte sa so svojimi priateľmi, učiteľmi alebo lektormi a zistite, ktoré aplikácie odporúčajú.

 

 

10. Starajte sa o seba

 

Budete sa lepšie učiť, ak sa o seba postaráte. Uistite sa, že jete dobre a máte dostatok spánku a fyzického cvičenia. Neodmeňujte sa príliš veľkým množstvom sladkého alebo mastného občerstvenia ani sa netlačte študovať neskoro do noci. Je tiež dobré uistiť sa, že počas štúdia pijete veľa vody.

 

 

Teraz vymyslite svoje vlastné stratégie

 

Tieto tipy sú len niektoré z vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste zo štúdia vyťažili maximum. Možno už máte iné veci, ktoré pre vás fungujú lepšie. Zistite, čo robia vaši priatelia, keď študujú. Možno majú aj vaši učitelia nejaké dobré odporúčania.

 

Nech je to čokoľvek, akákoľvek stratégia, s ktorou prídete, keď nájdete niečo, čo vám vyhovuje, uvediete to do praxe a idete do toho!

 

Ak chceš komentovať napíš mail: [email protected]

Zdieľať na facebooku