ESET Parental Control: Ako mať deti pod kontrolou v digitálnej dobe? (recenzia)

Technológie zo života detí nevymažeme, ale môžeme sa s nimi naučiť žiť zodpovedne.
Technológie zo života detí nevymažeme, ale môžeme sa s nimi naučiť žiť zodpovedne. / Ilustračná foto: Bigstock

Pustíte vaše deti s kýmkoľvek, kamkoľvek a kedykoľvek? V reálnom svete nie, ale vo virtuálnom to väčšina z nás robí každý deň. Pritom si neuvedomujeme, že riziká sú úplne rovnaké. Limitovanie času online, lokalizácia polohy dieťaťa i prehľad o jeho prezeraných stránkach sú veci, ktoré vám vďaka užitočnej aplikácii ESET Parental Control, dajú vydýchnuť.

 

Na to, aby sme sa postavili k výchove detí aj v online priestore zodpovedne, nám nepostačuje iba dôvera. Malé deti nevedia vyhodnotiť, čo je pre ne zdravé a čo nebezpečné. Navyše odborníci o digitálnych technológiách stále častejšie hovoria, že ich neprimerané používanie spôsobuje závislosť. V takých prípadoch už deti v žiadnom prípade nevedia vyhodnotiť, že im každodenné niekoľkohodinové trávenie času s mobilom v ruke reálne ubližuje.

Dôležité sú podľa odborníkov pri deťoch a digitálnych technológiách zdravé limity a rodičovská kontrola. Hoci patrím k rodičom, ktorí sa snažia o pevné hranice a zaujímam sa o život dieťaťa, digitálne technológie sa s pribúdajúcim vekom začali aj v našej rodine ukazovať ako problémový článok nášho spokojného života. Preto sme sa pred pár mesiacmi rozhodli nášmu 11-ročnému synovi nainštalovať do tabletu (vlastný smartfón ešte nepoužíva) aplikáciu ESET Parental Control. Čo nám to po pár mesiacoch prinieslo? Benefitov bolo hneď  niekoľko, ale čo je najdôležitejšie, na konci to pre nás znamenalo väčší pokoj v rodine.

 

Inštalovaním aplikácie ESET Parental Control som získala dokonalý prehľad o tom, čo naše dieťa na svojom zariadení robí. Na počítači a v mobile mám vlastné rodičovské rozhranie, kde si môžem prezerať, ako trávi čas online a nastavovať tu všetko podľa vlastných predstáv od množstva času, ktoré syn na tablete môže tráviť až po to, aké aplikácie a webové stránky môže používať. Dostávam pravidelné týždenné reporty e-mailom alebo si ich môžeme prezerať detailne priamo v rozhraní. E-mailom alebo push up notifikáciou v Androide ma tiež aplikácia upozorní na nové nainštalované aplikácie alebo nevhodné navštívené stránky.

Inštalácia aplikácie je veľmi jednoduchá. S návodom ju zvládne úplne každý. (Pozrieť si ho môžete aj tu.) A čo je najlepšie, dieťa si ju nedokáže samo odinštalovať.

 

Aplikáciu ESET Parental Control si môžete bezplatne stiahnuť aj TU.

Detailný návod na inštaláciu nájdete v tejto brožúre (od str.7).

 

Zdroj: Screenshot ZG

 

V rodičovskom rozhraní je možné nastaviť, aké webové stránky a aplikácie si neželáte dieťaťu zobrazovať. Už len pri samotnom zadaní veku dieťaťa sa zablokujú určité kategórie stránok ako „agresia“, „sexuálna výchova“, „online reklama“ alebo v našom prípade to boli aj „čety a sociálne siete“, pretože tie sú vhodné až pre deti od 12 rokov. Každú z týchto kategórií však môžete ľubovoľne označiť aj ako vhodnú, pokiaľ usúdite, že má byť pre vaše dieťa viditeľná. Blokovanie slúži iba ako odporúčanie a jeho cieľom je, aby sa dieťa nechtiac nedostalo k obsahu, ktorý by vzhľadom na svoj vek nedokázalo spracovať.

 

Foto: Zuzana Gránska

Úplne najužitočnejšou funkciou je pre nás možnosť limitovania času na tablete a zamknutie obrazovky. Doslova nás odbremenila od neustáleho striehnutia na syna, aby po uplynutí času svoj tablet odložil. Ešte donedávna sme využívali klasický budík a syn po jeho zazvonení tablet disciplinovane odkladal. Podľa toho, čo pozorujem vo svojom okolí, bol jedným z mála detí, ktoré takýto systém skutočne poctivo rešpektovali. V poslednom období si však začal aj on nenápadne čas predlžovať s odôvodnením, že „potrebuje už len  minútku a končí mu hra“ a pod. Bežne z toho bolo zrazu 20 minút. S tým sme nesúhlasili. Hoci mu nechceme zakazovať hry, z ktorých má radosť, trváme na tom, aby u nás boli dodržané dohodnuté pravidlá. Pre deti je to však naozaj ťažké, pretože čas pred obrazovkami plynie úplne inak.

Limitovanie času za nás vyriešila aplikácia ESET Parental Control. Tablet sa bez vyjednávania po hodine a pol synovi počas týždňa zablokuje. Cez víkendy má povolené hrať sa 2 hodiny. Pred vypršaním času sa mu na displeji objaví upozornenie, že mu zostávajú posledné minúty. Potom sa obrazovka zamkne a dieťa ju odblokovať nedokáže. Heslo k nej má iba rodič.

 

Foto: Zuzana Gránska

 

My sme určili, že syn môže používať tablet vždy vo vymedzenom čase od 8:00 ráno až do 20:00 večer. Ak chce tablet použiť skôr alebo neskôr, potrebuje moje povolenie. Dávam mu ho len vo výnimočných prípadoch, pretože zdravý detský spánok je pre nás prioritou a neskoré používanie technológií mu škodí.

Nastaviť si však časy používania môže každý rodič pre svoje dieťa individuálne podľa vlastného uváženia. My sme sa na základne odporúčaní odborníkov a vlastného pozorovania zhodli na tom, že takýto systém bude pre našu rodinu ideálny. Ak chcete dieťaťu dovoliť hrať sa v iné časy, ako ste mu pôvodne nastavili, výnimku mu môžete udeliť aj na diaľku. Napr. máte v ten deň detskú návštevu a deti sa chcú hrať spolu 2 hodiny na tablete, môžete dieťaťu na jeho žiadosť čas pridať. My to robíme tak, že ak mu jeden deň nejaké minúty pridáme, v nasledujúci deň mu ich odpočítame. Upozornenie so žiadosťou vám od dieťaťa príde e-mailom aj ako push notifikácia v Androide, alebo vám môže dieťa tablet doniesť fyzicky, ak ste spolu doma. Vtedy si heslom odblokujete obrazovku a nastavíte pridané minúty.

 

 

Viac článkov o zodpovednom používaní technológií nájdete aj TU:
Deti a technológie: ESET Parental Control

 

Koľko krát voláte dieťaťu počas dňa, kde je? Hlavne pri mladších deťoch, ktoré začínajú chodiť zo školy samé, je pre väčšinu rodičov stres, či sa deti zo školy v poriadku dostali domov. Funkcia lokalizácie dieťaťa s technológiou Geozón v mobile vám dáva možnosť mať prehľad o tom, kde sa práve vaše dieťa nachádza. Navyše vám umožňuje vytvoriť si personalizované zóny a nastaviť si upozornenia na pohyby dieťaťa v daných zónach. Ak sa teda dieťa vzdiali z nastaveného okruhu (zóny), napr. zo školy, dostanete o tom upozornenie.

 

Aplikáciu ESET Parental Control používame už takmer pol roka. Väčšinu rodičov s rovnako starými deťmi zaujímalo, ako náš test dopadne a hlavne, ako na to bude reagovať náš 11-ročný syn. Nevedeli si predstaviť, že by sa ich dieťaťu len tak z ničoho nič mala (ne)dobrovoľne zamknúť obrazovka. Ak to vraj zvládneme, pridajú sa tiež.

Musím povedať, že syn to zvládol úplne bez problémov a v našom rodinnom živote je zase o niečo menej napätia. Občas ho zamrzí, keď hrajú s kamarátmi online nejakú hru a on sa musí odpojiť, ale neberie to nijak tragicky. Okrem online života sa intenzívne venuje futbalu, knihám a škole, takže toľko času na nudu mu zas nezostáva. Myslím, že na všetko sa dá zvyknúť a stačí, ak na svojich pravidlách bude každý rodič trvať. Každé dieťa ich prijme. A čím viac rodičov si začne online život svojich detí všímať a pokúsi sa mu nastaviť zdravé mantinely, tým jednoduchšie ich bude väčšina detí akceptovať.

 

Tip pre Vás

Aplikáciu ESET Parental Control si môžete stiahnuť zadarmo na Google Play. Ak ste však podobne ako ja rodič náročný, môžete si teraz po dobu 30 dní zadarmo vyskúšať aj čo dokáže jej verzia Prémium. Viac informácií a jednoduchý návod na inštaláciu nájdete v tejto brožúre.

Zdieľať na facebooku